Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Tekniska Nämndhuset
OM- OCH TILLBYGGNAD AV TEKNISKA NÄMNDHUSET

Tekniska nämndhuset

På uppdrag av Fastighetskontoret arbetar AIX med en om- och tillbyggnad av Tekniska nämndhuset.

Målsättningen är att skapa moderna arbetsplatser för de tekniska förvaltningarna och en ny plats för möten mellan tjänstemän och medborgare. Upprustningen av både publika ytor och kontorslokaler görs med ett fokus på att skapa en byggnad för framtidens arbetssätt men bottnar i att bevara husets unika arkitektoniska kvaliteter.

Tekniska nämndhuset uppfördes 1963-1965 efter ritningar av Nils Sterner och Carl-Olof Deurell och tillbyggnaden i Klamparen 11 stod färdig 1986. Byggnaderna har sedan invigningen inrymt kontorslokaler och andra ytor för Stockholms stads tekniska förvaltningar.

Tekniska Nämndhuset
Tekniska Nämndhuset

Nämndhuset har stora arkitektoniska kvaliteter och en positiv betydelse för stadslandskapet, inte minst på grund av det väl synliga läget. Till detta bidrar de gedigna byggnadsmaterialen, exempelvis tegel, granit, koppar och betong, liksom samspelet mellan högre och lägre huskroppar. Utvändigt är byggnaden mycket välbevarad. I 1960-talsdelens interiörer är de gemensamma utrymmena, till exempel hisshallar, trapphus och sessionssalar, ofta både välbevarade och väl gestaltade. Entrégalleriet är idag byggnadens mest karaktärsskapande rum med sin arkitekturbundna konst och kontakt med utemiljön.

Kontaktperson

Katja Hillström

Katja Hillström

Arkitekt
Partner och Kreativ ledare för Offentliga & kommersiella byggnader och Inredning

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.