Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Inbjudan

Välkommen på forskarkväll!

Tisdagen den 8 april klockan 17-19.

Välkommen till AIX för en inspirerande eftermiddag med aktuell forskning från Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF).

Hur organiseras samhällsbyggandet? Hur påverkar tillit och trygghet våra grannskap? Och vad händer med bostadsmarknaden när klimatförändringar och ekonomisk oro ställer nya krav? Vid detta evenemang presenterar forskare vid IBF, Uppsala universitet, aktuell forskning om några av vår tids mest angelägna samhällsutmaningar.

AIX, Hudiksvallsgatan 8, Industricentralen

Lyssna till spännande föreläsningar om bostadspolitik, trygghet och tillit, hållbar energiproduktion och hur globala förändringar påverkar våra lokala bostadsmarknader. Upptäck också det nya verktyget Boendebarometern – en interaktiv databas för att förstå förändringar på bostadsmarknaden.

Efter föreläsningarna följer ett panelsamtal där representanter från fastighetsvärlden och forskarvärlden möts för en öppen diskussion om aktuella frågor inom bostadsmarknaden och samhällsbyggandet.

Välkommen att ta del av mångvetenskaplig forskning som bidrar till kunskap för en hållbar samhällsutveckling!

När? Tisdagen den 8 april, kl 17-19
Var? Hos AIX på Hudiksvallsgatan 8, 6 tr


Se mer info, program och presentationsämnen nedan.

Begränsat antal platser.

Konsten att bevattna lagom – om bostadsfinansiering och riskhantering i Sverige 

Tim Blackwell, forskare i statskunskap 

Sedan 1990-talets bankkris har Sveriges bostads- och finansmarknad förändrats dramatiskt. Globaliseringen drev på återhämtningen, samtidigt som staten främjade kredittillväxt och hanterade risker, vilket ledde till en explosionsartad ökning av privatskulden. Men i en tid av geopolitisk oro, krig och inflation – vad innebär slutet på globaliseringsepoken för ett av världens mest skuldsatta länder?

Boendebarometern – en öppen databas om bostäder, bostadsområden och förändringar över tid 

Mattias Öhman, forskare i nationalekonomi 

Den svenska samhällsdebatten har ett stort behov av välgrundad kunskap om samhällsutvecklingen. Hur har bostadsmarknaden förändrats geografiskt och över tid? Har inkomstnivån hos människor i hyresrätter halkat efter? Mattias kommer att presentera det nya, interaktiva verktyget Boendebarometern som redovisar statistik på en detaljnivå som tidigare har varit svåråtkomlig.

Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) – mångvetenskaplig forskning i samverkan med det omgivande samhället

Nils Hertting, prefekt och universitetslektor i statskunskap

Nils forskning handlar om organisering, beslutsfattande, implementering och kunskapsanvändning i samhällsbyggandet. Han kommer att prata om vad det innebär att vara ett mångvetenskapligt institut och en ”nationell resurs”, men framför allt om vilka roller – lämpliga och olämpliga – som forskaren kan få i samverkan med – mäktiga och marginella – aktörer i samhällsplaneringen.

Trygghet, tillit och gemenskap i grannskapens Sverige 

Daniel Almén, forskare i nationalekonomi 

Mellanmänsklig tillit är viktigt för effektiva och välmående samhällen. Sverige utmärker sig för att vara ett högtillitssamhälle, men är det rätt att tala om ett högtillitssamhälle? Hur ser tilliten ut i våra kommuner och stadsdelar? Daniel visar detta översiktligt, och gör detsamma även för olika aspekter av trygghet.

Kommunal bostadspolitik och bosättningen av socialt utsatta grupper 

Emma Holmquist, forskare i kulturgeografi 

Bostadsojämlikheten har ökat i Sverige över tid och det är inte en slump, utan det förklaras till stor del av vår syn på vad bostaden egentligen är. Är det ett tillfälligt tak över huvudet eller något mer? Har alla samma rätt till bostad? Vem har ansvaret för att se till att alla har en god bostad? Emma kommer att prata om kommunernas bostadsförsörjningsansvar och hur de ser på det ansvaret egentligen.

Grannskapets betydelse för omställningen till hållbar energiproduktion 

Susanne Urban, professor i sociologi 

Idén om grannskapet återkommer ständigt som en lösning på samhällets problem. Susanne beskriver hur lokala energigemenskaper framställs som ett sätt att engagera medborgare och bidra till omställningen till ett hållbart samhälle.

Översvämningsrisker: Hur reagerar svenska husköpare? 

Greta Fredriksson, doktorand i nationalekonomi 

Greta kommer att prata om hur information om översvämningsrisker påverkar fastighetspriser och

köpbeteenden. Genom att analysera bostadsförsäljningar kan man se om ökad medvetenhet om riskerna leder till förändrade värderingar men också hur sådan information påverkar vilka som väljer att flytta till eller från riskområden. Presentationen ger en inblick i hur klimatrelaterade hot formar bostadsmarknaden och samhällsutvecklingen.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.