2016.01.11

Svenska Filminstitutets digitaliseringsprojekt

Merparten av det svenska filmarvet, bestående av ca 8500 lång- och kortfilmer från sent 1800-tal till 2000-tal, har fram till nyligen endast varit tillgängliga som analoga kopior hos Svenska Filminstitutet.

För att vår filmskatt skall kunna visas och glädja allmänhet, forskare och skolor även i framtiden arbetar Svenska Filminstitutet, med stöd från regeringen, sedan 2014 med att digitalisera episka verk såsom Det sjunde inseglet, Jag är nyfiken gul och Åsa-Nisse på hal is.

AIX insats i detta sammanhang är att vi i nära samarbete med Svenska Filminstitutet skissat program och gestaltat en lösning för redaktionsrum, ljud- och ljusstudios där digitaliseringen genomförs. Lokalerna ligger i Filmhuset på Gärdet där vi sedan 2007 varit inblandade i inrednings-, ombyggnads- och antikvariska uppdrag.

Se filmen om digitaliseringen: http://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/digitalisering-av-filmarvet/fragor-och-svar-om-digitalisering-av-filmarvet/


Bild: Svenska Filminstitutet, från stumfilmen Berg Ejvind och hans hustru från 1918. Berättelsen utspelar sig på Island men spelades huvudsakligen in i Abisko.