2015.03.05

Sjöhistoriska museet har öppnat nyrenoverade lokaler

Lagom till sportlovet öppnade Sjöhistoriska museet sina nyrenoverade lokaler innehållande bland annat ny hörsal, barnverkstäder, matsäcksrum, toaletter mm. Under lovet besöktes museet av nästan 11 000 personer. Museet meddelade att allt fungerade och att källaren lyckades svälja det stora antalet besökare. Vi tar det som ett gott betyg på arkitekturen.

De nya lokalerna ligger i södra flygelns källare och en ny trappa binder ihop verksamheterna och skapar nya rörelsemönster i museet. En ny utvändig entré mot museets baksida fungerar både som entré och utrymningsväg och gör det möjligt att även använda lokalerna kvällstid.

Lokalerna har fått tydliga signalfärger i vitt rött som påminner om fyrar och svängda hörn som kan associeras till fartygsbyggen. Ett gammalt trägolv som kan vara ursprungligt har renoverats och kompletterats. Gamla fartygsmodeller har fått nya montrar. Formspråket är återhållsamt och samtidigt lekfullt, det skall ge utrymme åt barn och vuxnas skapande.