• Villa F
    • Villa F

Ett hus för barn

Att bevara det befintliga husets ursprungliga karaktär var en viktig utgångspunkt när 40-talsvillan i Täby skulle få en tillbyggnad för familjens tre barn att växa i. Tillbyggnaden utformades därför som en fristående huskropp, sammankopplad med det befintliga huset via en länkbyggnad. Huskroppen är enkel till det yttre men inrymmer ett lekfullt inre och rumsligheter skapade för barn.

Tillbyggnaden rymmer tre sovrum för barn, ett lekrum och ett badrum. Två generösa skjutdörrar av ek kopplar lekrummet till trädgården och poolen. Vid skjutdörrarna mot väster, finns en inbyggd sittplats där man kan njuta av eftermiddagssolen. Inslaget av ek bland de övriga fasaderna av lärkträ behandlat med järnvitriol påminner om invändiga inredningsdetaljer. På det sättet speglas inomhuskaraktären på utsidan.

Den enkla exteriören döljer en intrikat interiör med flera nivåer, där sovrummen bildar olika volymer kring lekrummet i dubbelhöjd. En stor ekdörr förbinder det gamla och det nya, de vuxnas och barnens riken. En lekfull trappa av ek leder upp till sovrummen. Trappan är utformad som en arkitektonisk promenad som lyder barnens spelregler, där den raka vägen inte självklart är den mest spännande! Ett sovrum som flyter ovanför lekrummet tillför känslan av en förtrollad plats.

Den ursprungliga villan är murad och putsad. Utvändigt är tillbyggnadens geometri och proportioner inspirerade av det befintliga huset. Trä för stomme och beklädnad skapar en egen identitet genom att tillföra en ny materialitet.

Tillbyggnaden är ritad av GRAD arkitekter som sedan 2018 är en del av AIX.