Ny idrottshall vid Västberga IP

I stadsdelen Västberga i Stockholm ska en ny idrottshall ersätta den befintliga vid Västbergaskolan, belägen i anslutning till idrottsplatsen. Dagens mindre hall med två omklädningsrum räcker inte till för att möta kraven på tillgänglighet och antal nyttjare. Nybyggnaden får fullstora invändiga planmått och åtta omklädningsrum, fyra för inomhusidrott och fyra för fotboll eller friidrott.

På grund av det trånga utrymmet på tomten blir verksamheten fördelad på två plan, som förbinds med hiss och trappor.

Huvudentrén från idrottsplatsen mynnar i en hall med cafeteria. Härifrån når man hiss, expedition, omklädningsrum och tekniska utrymmen. Entréer för gods och miljörum vetter mot Klensmedsvägen. En trappa i entrérummet leder till idrottshallen på plan 2.

Läktargradänger och förråd kantar idrottshallens spelplaner. En ridåvägg kan skilja av lokalen i två delar. Fasaderna utförs med tegel liknande skolans i bottenvåningen, träribbor och polykarbonat i de övre delarna. Stomme av limträ och betong.

Läget vid idrottsplatsen, placerad nära tunnelbana och bussar ger goda förutsättningar för att hallen används av föreningslivet kvällar och helger.

Illustration: AIX arkitekter