• Projekt / Stavanger konserthus

      • Teaterteknik-i-Stavanger-konserthus

    Projektering av scenteknik i Stavangers nya konserthus

    I september 2012 invigdes Stavangers nya konserthus. Vi projekterade scentekniken och systemen för variabel akustik i Konsertsalen och ”Flerbrukssalen”. I den senare ryms upp till 1 900 åhörare i en kombination av sittande och stående. Salen har ett plant golv som kan användas för utställningar, banketter mm. Platser för sittande publik byggs upp av flyttbara teleskopläktare som med hjälp av luftkuddeteknik kan placeras i olika spelplatskonfigurationer.

    Konsertsalens scen är försedd med lyftpodier för uppbyggnad av olika orkesterkonfigurationer. Med ett höj- och sänkbart tak kan efterklangstiden anpassas till olika akustiska konsertformer.

    Arbetet har varit ett samarbete med RATIO Arkitekter i Oslo.

    Byggnaden belönades vid ”International Theatre Engineering and Architect Conference” 2014 med utmärkelsen ”Award for excellence in design of buildings for performance”. Ett pris som instiftats av STC – Society of Theatre Consultants och belönar husets funktionalitet och dess möjligheter att organisera och genomföra föreställningar för samtliga inblandade: Artister, tekniker, designers, regissörer och publik.

    2016 fick även AIX pris av USITT Architecture Awards för arbetet som teaterkonsult.

    Foto: AIX Arkitekter