Gestaltningsidé för nytt spårvägsmuseum i Gasverket

Spårvägsmuseet är idag ett av stockholmarnas mest folkkära museer där generation efter generation låtit sig fascineras av spårvagnar, bussar och tåg. Museet är nu stängt och ska flytta från Södermalm för att ge plats för nya bostäder. Stockholms stad har i utbyte upplåtit en byggnad i Gasverksområdet i Hjorthagen där AIX Arkitekter har haft det spännande uppdraget att gestalta ett nytt museum i världsklass som ska locka nya såväl som gamla besökare.

Det nya museet kommer att ta form i Gasverkets regenerationshus – Hus 9, en storslagen industrikatedral från 1897 ritad av Ferdinand Boberg. Utmaningen är att skapa ett dynamiskt möte mellan Spårvägsmuseets unika fordonssamling, byggnadens fascinerande kulturhistoriska lager och berättelsen om Stockholms kollektivtrafikhistoria och framtidsvisioner.

Vi har i tidigt skede arbetat med ett koncept baserat på spårvagnsspåret som tecken för rörelse och resande. Spåren är en struktur inte bara för att flytta och arrangera fordon, utan också som vägledning för besökare genom utställningen. Spåren ringlar sig fram upp genom huset och animerar den statiska byggnaden med rörelse och fart.

Dialogen mellan gammalt och nytt är ett annat bärande tema, där föreslagna nutida tillägg ska skapa en kontrastverkan i material och form till de historiska lagren. Historia och framtid möts, både i utställningens berättelse och i arkitekturen. AIX är stolta över att delta i omvandlingen av Gasverket i Hjorthagen från en stängd industrianläggning till levande stadsmiljö.

AIX avslutade idéprojektet 2015.

Illustrationer: AIX Arkitekter / Tomorrow