Rudboda skola, Lidingö

Där det tidigare stod en skola från 70-talet står nu nya Rudboda skola. Dess klassiska volymer omfamnar skolgården och skänker utblickar över skogen och ängarna. Lidingö stad har satsat på en kvalitativ skola med höga miljömål, generösa lokaler för eleverna och en ny stor idrottssal som även kan användas av föreningslivet. Skolan som rymmer 450 elever från klass F till 6 organiseras kring ett öppet, centralt placerat atrium som är skolans hjärta. Atriet är skolans samlande rum och mötesplats. Med sina gallerier kopplas bibliotek, huvudentré och matsal samman. Byggnaden har en samtida arkitektur som andas både innovation och kontinuitet.

AIX inredningsarkitekter presenterade redan i tidigt skede ett kulör-och materialkoncept som sedan har arbetats in i ytskikt och fast inredning. Element från naturtomten har stått som kulörinspiration och fasadens formtema följer med in i byggnaden. Målsättningen har varit att skapa en nutida, klassisk, harmonisk och tydlig interiör.

Byggnadens exteriör är utformad efter principen att hitta en vacker, varierad enkelhet. Fasaden är i kalkstensvit betong med ingjutet gult tegel som slingrar sig likt en väv runt huset.

Skolan har uppnått Miljöbyggnad Guld och nominerades 2014 till Lidingö Stadsmiljöpris.