• Odense Musik- og Teaterhus
    • Odense Musik- og Teaterhus

Teaterteknisk projektering

Som komplement till Odense konserthus beslutade Odense kommun att det behövdes en byggnad för konferenser och besökande teaterföreställningar, konserter och olika andra publika evenemang. AIX anlitades som teaterkonsult för planeringen av de teatertekniska systemen i samarbete med husets danska arkitektkontor, C.F. Møller.

Byggnaden rymmer ODEON:s stora scen med plats för 1740 sittande åskådare eller upp till 3000 personer med delvis stående publik. Vidare ingår en mindre Konsertsal för Syddansk Musikkonservatorium, en liten scen för Odense Teater samt undervisningssalar för Skuespileuddanelsen Odense. Byggnaden har uppförts av totalentreprenören KPC.

AIX uppdrag har bestått i att planera scen och salong i samarbete med CFM och akustiker Anders Gade för att optimera siktförhållanden och produktionsbelysningen. Andra ansvarsområden har omfattat projektering av övermaskineriet i samtliga scener. Stora scenen har försetts med drygt 40 rår och ett trettiotal punktlyftar. I undermaskineriet i stora salen ingår lyftbord och flyttbara stolsvagnar som gör det möjligt att bygga om scenrummet från en tittskåpsteater till en konsertsal eller ett stort rum med plant golv på drygt 1200 kvm som kan användas för utställningar, banketter och mycket annat.

Huset är utrustat med den senaste tekniken för scenmaskineri, produktionsbelysnings- och AV-system för att kunna ta emot operaföreställningar från Det Konglige teatret i Köpenhamn och turnerande världsartister.