Ny belysning i Mälarhöjdens kyrka

Den tidigare belysningen i kyrkan upplevdes som både svag och bländande. Verksamheten framme vid koret behövde mer ljus för att synas och se. Belysningen i bänkkvarteren bestod av pendlar från tak och upplevdes som alltför svag för att kyrkobesökare skulle kunna följa med i psalmböcker etc. Takpendlarnas ljusa ytor bländade och skapade en horisontell delning av rummet som tog bort upplevelsen av rymd. Spilljus från ljuskällor skapade oroliga skuggor på väggar och fläckar av ljus och mörker i tak.

Rummet är kulturhistoriskt värdefullt och därför strävade en uppdaterad belysningsinstallation efter att uppfylla verksamhetens behov och samtidigt ta hänsyn till arkitektoniska och kulturhistoriska värden.

Den nya belysningen tar fasta på kyrkorummets utomhuskaraktär. Höga tegelmurar med högt placerade fönster och ett tak bemålat med himmelsmotiv skapar en känsla av att befinna sig på en borggård. De nya armaturernas placering och karaktär syftar till att förstärka denna känsla. Rummets volym och takhöjd förstärks genom en försiktig belysning av taket. De nya armaturerna placeras ut mot sidorna, utanför linjen som utgör korets förlängning in i kyrkorummet. På så sätt underordnar sig armaturerna rumsformen. Detta gör att rummet öppnas mot koret och besökare.

I koret ersätts de väggmonterade spotarna med 4 stycken armaturer i korets hörn. Dessa tar plats gestaltningsmässigt, stående på golv med en liten distans från vägg. De utgör ett nytt dekorativt element i koret samt fyller viktiga belysningsfunktioner mot altare och krucifix, i kor och mot kortrappa.

Kyrkans olika aktiviteter ställer olika krav på belysningen. Genom att välja ett scenbaserat ljusstyrningssystem kunde olika scener enkelt väljas för olika verksamheter exempelvis gudstjänst, dop, och körframförande.

Foto: Peder Lindbom, AIX arkitekter