Återvunnen återvinning vid Solna station

2013 öppnade den nya, norra uppgången vid Solna station för pendeltågsresenärer till bland annat Mall of Scandinavia och Friends Arena. Vi ritade uppgången åt Jernhusen och nu behövde den kompletteras med en ny källsorteringsbyggnad då det blev för tidskrävande för renhållningsarbetarna att ta sig upp till stationsbyggnaden på bron. Dessutom frigjordes stationens tidigare källsorteringsutrymme för nya verksamheter. Nu kan man njuta av en kopp kaffe på det nyöppnade cafét i det tidigare soprummet, samtidigt som sopåkarna har ett mer lättillgängligt och vackert hus i markplan.

Byggnaden placerades intill befintlig hiss till bron där Jernhusen kunde förhandla sig till mark för ändamålet. Förutom sin funktion bidrar den nya byggnaden till en behagligare och tryggare plats för dem som använder hissen, med stämningsfull belysning och avskärmning mot höghastighetstågen som rusar förbi bara några meter bredvid.

I uppdraget ingick att hitta ett material och byggsätt som skulle kunna motstå klotter, brand och allmän förstörelse på ett bra sätt men ändå ha estetiska kvaliteter. Materialet, återvunnet glaskross  är ultimat till en återvinningsstation i denna tuffa miljö intill banvallen med sin stenkross, betong och snabba tåg. De färgade glasväggarna tillät oss att belysa inifrån vilket ger materialet och platsen ett spännande skimmer under dygnets mörka timmar.