• Karamellan, Drottningholms slott
    • Karamellan, Drottningholms slott
    • Karamellan, Drottningholms slott

Slottscafé, besökscentrum och butik vid Drottningholms slott

Strömmen av besökare till Drottningholm är stadigt växande. För att caféverksamheten skulle få möjlighet att utvecklas till restaurang har Drottningholmspaviljongen, i dagligt tal kallad Karamellan, nu utökats med två tillbyggnader. I den ena tillbyggnaden ryms ett restaurangkök och i den andra en ny matsal för femtio gäster. Matsalen Orangeriet som på ett harmoniskt sätt kompletterar den gamla byggnaden, har glaspartier åt alla väderstreck och utsikt mot parken och Mälaren. Orangeriet ska vara en flexibel lokal för såväl lunchservering som privata fester. AIX har på uppdrag av hyresgästen arbetat med färgsättning och miljöbelysning samt formgivit specialtillverkade serveringsdiskar. Diskarna ska fungera för alla tänkbara serveringssituationer och formspråket för tankarna till Karamellans träfasad. Inredningens färgskala i grått, grönt och brunt med mässingsdetaljer skapar en mjuk övergång till grusplanens uteservering.

Åren 2007-2009 arbetade AIX med en total invändig omgestaltning av Karamellan, vars interiöra kulturhistoriska kvalitéer gått förlorade efter många års förändringar. I besökscentrumet kan besökare ta del av slottet, kungafamiljen och slottsteaterns repertoar med mera. Här är modern teknik integrerad i de fristående väggarna. Då butiksytan är begränsad är ytorna noggrant studerade för ett maximalt flöde och en effektiv försäljning. I kaféets serveringsdisk förenas formgivning och ventilationsteknikteknik i den perforerade diskfronten. Ombyggnaden nominerades till ROT-priset 2010.

Huset byggdes i början av 1880-talet och redan då kunde besökare beställa kaffe och finare bakverk. Byggnaden har ett känsligt läge inom Drottningholms slottsområde och är sedan 1991 med på Unescos världsarvslista. Sedan 2008 tillhör byggnaden Statens fastighetsverk.