Hall med arkitektonisk skärpa

När Statens Fastighetsverk fick i uppdrag att bygga en dressyrhall till Hundenheten vid Polismyndigheten i Stockholms län, var utgångspunkten ett väderskydd till låg kostnad.

Rosersbergs slottsområde har lång tradition som utbildnings- och övningsområde, från 1860-talet med Infanteriets skjutskola och därefter Civilförsvarsskolan och Räddningsverket. Sedan två år tillbaka har Polismyndigheten i Stockholms län etablerat sig i området.

Oxstallets vackra byggnader från slutet av 1700-talet omvandlades för ett år sedan till kontors- och personalutrymmen för Hundenheten. Ett programkrav var också en hall för hunddressyrträning. Närhet till Oxstallet gav en placering inom byggnadsminnesområdet vilket ställde krav på utformningen. AIX tog fram en gestaltnings- och konstruktionsidé. Den nya byggnaden beskrevs med ritningar och bilder som tillsammans med en antikvarisk förundersökning och en noggrann motivering godkändes av RAÄ.

Utgångspunkten för den föreslagna hallen var att använda massiva träelement av korslimmat virke monterade på en standardlimträstomme vilket gav ett ekonomiskt och rationellt byggande. Massivträelementens montage med omlottläggning utvecklades tillsammans med byggentreprenören.

Ytskikt av mörkgrå papp, mörkgrå slamfärgsmålad glespanel på gavlarna, en s.k. lagårdslanternin som ljusinsläpp i taknocken och en ockragul skjutport som enda färgaccent har gett en enkel och funktionell hallbyggnad med arkitektonisk skärpa.

Dressyrhallen var nominerad till Rödfärgspriset 2012.

Foto: Peder Lindbom, AIX Arkitekter