Ny förskola med forntida inspiration

Boo Gårds förskola (tidigare under arbetsnamnet Lotsens och Galärvägens förskola) består av tre flyglar i två olika höjder på en grön kuperad tomt med ekar och tallar. Flyglarna bildar två innergårdar som öppnar sig mot grönskan i söder. Personalingång och varuintag är placerade mot gatan medan barnens ingång ligger indragen i huskroppen mot den skyddande gården.

Prefabricerade betongelement utgör den bärande stommen och tack vare blindfogar i olika tjocklek har fasaden fått ett unikt och småskaligt uttryck. På gården där barnen vistas finns bokstäver och piktogram gjutna i betongen för att främja barnens fantasi och lek med ord. Likt hieroglyfer i det gamla Egypten växer de upp ur marken.

Fönstren är stora och lågt sittande för en nära koppling till naturen. Här skapas också naturliga sittplatser för barnen. Varje dubbelavdelning har större utstickande burspråk i trä där man har skapat myshörnor med dynor och kuddar.

Boo Gårds förskola innehåller åtta avdelningar för totalt 160 barn. Avdelningarna grupperas i par och består av allrum, vilrum, takljusbelysta ateljéer, skötrum, kapprum och groventréer. Avdelningarna sträcker sig längs tre flyglar som bildar två gårdar med lekplatser som har direkt utgång från avdelningarna.

Förutom barnavdelningar inrymmer byggnaden matsal, tillagningskök, allaktivitetsrum och personalavdelning. Matsalen och allaktivitetsrummet ligger som ett glasat gångjärn mellan avdelningarna. Rummen kan användas separat eller tillsammans som ett stort utrymme vid stora evenemang. Allaktivitetsrummet öppnar sig mot gården där gradänger bildar en scen för uppträdanden och avslutningar.

AIX har även gjort koncept för lös inredning i förskolan.