• Södertörns högskolas bibliotek
    • Södertörns högskolas bibliotek

Utredning och inredning i Södertörns högskolas bibliotek

Södertörns högskola var i behov av att förbättra funktionaliteten på sina lokaler. Det fanns önskemål om att kunna erbjuda studenterna ett bättre mottagande i entrédelen av biblioteket.

Vi fick uppdraget att utreda verksamhetens behov och lokalernas funktionalitet genom workshops, vilket ledde till utredningar för förändring i delar av de publika lokalerna. Vi tittade på mottagandet av besökare, läs- och studieplatser, hur biblioteket erbjuder plats för tidningsläsande, behovet av att kunna samla grupper för föredrag och andra sammankomster. I det utredande uppdraget ingick även att titta på hur samverkan inom personalgruppen skulle kunna öka genom optimering av bibliotekets interna delar.

Den frikopplade biblioteksbyggnaden på Södertörn högskolas campusområde ritades 2004 av arkitekt Christer Malmström. Han hämtade inspiration från naturen för byggnadens fasta, tunga delar samt från bokryggar som samlade i bokhyllor kan kombinera kulörer på ett vilt men ändå ordnat vis för ombyggnadsbara delar. I samklang med dessa tankar skapade vi en inredning med mycket kulör i mjuka naturtoner blandat med kraftigare klarare kulörer. En lång matta binder ihop hela projektet, tvärrandig likt en bokhylla fylld med olikfärgade bokryggar.