Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Virserum
AIX och Nödvändighetens Arkitektur

Virserum

Trä 2010 i Virserum har underrubriken Nödvändighetens Arkitektur. Vår installation berättar om människans avtryck, vandringen på jorden lämnar spår. Nödvändighetens arkitektur handlar därför självklart om resurshushållning.

Installationens stapel av träskivor kan ses som bilden av en given mängd naturresurs. Resurser vi gör anspråk på som arkitekter och brukare. Nödvändighetens arkitektur innebär också att försvara arkitektens fortsatta uppgift att formge material, färg, innanför, utanför, rum och byggnader för våra sinnen och behov.

Virserum

I Virserum har vi placerat en gestalt med kraftfull exteriör, med en interiör rik på upplevelser och associationer till det organiskt växta, förgrenade och ständigt förnyelsebara.

Virserum

Vårt bidrag till diskussionen om arkitektur och träbyggnadskonst är gestaltat utifrån ett pågående samtal om modern teknik. Vi har undersökt och prövat bearbetning av trä med digitala verktyg. Det ger nya möjligheter till funktion, rum och konstnärligt uttryck såväl som rationell prefabricering. Slöjdandet med datorn och ansvaret att tillverka och bygga installationen har lärt oss mycket.

Arkitektutövandet behöver ständigt förnya erfarenheten av det avgörande steget från visualisering till realisering. Experiment och praktisk övning ger färdighet. Det har vi nytta av i samarbetet med en träindustri i utveckling. AIX tror på god resurshushållning, industrialiserat byggande med utgångspunkt från väl formgivna byggsystem i trä.

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.