Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Villa AIX Arkitekter korrugerad plåt
Villa på Färingsö

Villa Skå Eneby

Interiör, Nybyggnad

Byggherrens stora intresse för trädgård har påverkat husets gestaltning, där relationen mellan ute och inne varit viktig. Trädgården har delats in i en rad mindre trädgårdsrum: entréplatsen, den grusade ytan framför huset, damm med rosenodling som kant mot ett mer öppet landskap, odlingsland med rabatter, samt den väl tilltagna takterassen.

Tomten ligger på Färingsö utanför Stockholm på en sydästvänd tomt. Från huset kan man blicka ut över fria fält och en bit bort ligger Mälaren. Huset öppnar upp mot trädgården i sydväst men sluter sig i nordöst. Fasaden är klädd med en sinuskorrugerad stålplåt vars karaktär ständigt förändras i takt med ljuset.

Villa AIX Arkitekter

Över biblioteket är det en dubbel takhöjd för att koppla samman den minimala ovanvåningen med bottenvåningen. Sommartid kan man öppnas upp huset mot trädgården. När mörkret sedan faller kan man sluta till det genom att dra för de vita linnegardinerna.

Villa AIX Arkitekter trädgård landskapsarkitektur

Byggherrens stora intresse för trädgård har påverkat husets gestaltning, där relationen mellan ute och inne varit viktig.

Kontaktperson

Katja Hillström

Katja Hillström

Arkitekt
Partner och Kreativ ledare för Offentliga & kommersiella byggnader och Inredning

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.