Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Hänsynsfull renovering

Hedvig Eleonora församlingslokaler

På uppdrag av Hedvig Eleonora församling arbetade AIX med en varsam renovering och ombyggnad av Hedvig Eleonora församlingslokaler. Fokus låg på modernisering och anpassaning till ändrade behov med dagens krav på akustik, ventilation och tillgänglighet. I samband med åtgärderna gjorde AIX ljusdesigner gjort en översyn av lokalernas belysning.

Hedvig Eleonora församlingslokaler inryms under en överbyggd innergård i kvarteret Sjöhästen på Östermalm och uppfördes efter ritningar av arkitekten Cyrillus Johansson på 1920-talet med en värdig utformning efter den tidens stilideal. Den stora församlingssalen smyckades med takmålningar av Einar Forseth och väggarnas listverk anpassades för att inrymma församlingens förnäma porträttsamling.

I nära samarbete med församlingen tog vår inredningsarkitekt fram en helt ny inredning. Olika användning krävde stapelbara stolar och bord som förvaras på vagnar. En numera klassisk stol av Åke Axelsson anpassades i en kulör avstämd mot taket i stora salen. För notförvaring detaljritades skåp som anpassades i mått för notblad med möjlighet att sortera till församlingens olika körer. För att ge lilla salen en egen karaktär men med ett visuellt släktskap med stora salen tapetserades luckorna med fotografiska uppförstoringar med motiv från kyrkan.

Samlingslokal församlingshem trä

Eftersom församlingshemmet har ett särskilt kulturhistoriskt värde omfattas den av plan- och bygglagens varsamhetskrav och förvanskningsförbud. AIX bidrog med byggnadsantikvarisk kompetens i projektet.

Det slitna och lite dunkla intrycket från innan renoveringen har med noggrant utvald inredning och belysning ihop med nytt golv och återskapad färgsättning fått den dolda pärlan att åter skina.

Eva Göransson

Färgundersökningar och äldre fotografier studerades som utgångspunkt inför renoveringen. Material och färgsättning utgick från ursprunglig gestaltning men bearbetades till en sammanhållen enhet ihop med nya möbler och konst.

Kontaktperson

Erland Montgomery

Erland Montgomery

Arkitekt SAR/MSA
Partner

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.