Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Trubaduren 1, Sätra i Västerås.
Trädgårdsstad med småstadskänsla

Trubaduren 1, Sätra

Under 2023 vann AIX markanvisningstävling i Sätra, Västerås. Projektet blir ett naturgrönt trädgårdsstadskvarter och en plats där människor från olika generationer möts.

Vårt förslag för Sätra etapp 1, lott 3, är utformat för att skapa ett levande stadsrum med vackra torg och platser. Med fokus på trivsel och trygghet har vi skapat en småstadsmiljö inspirerad av Västerås stad och landsbygden runt omkring. Husen präglas av hållbara material, omsorgsfulla detaljer och en lustfylld färgskala. Här ska finnas bostäder för alla, både i form av olika stora hyresrätter och radhus som säljs som bostadsrätter.

Trubaduren 1, Sätra i Västerås.

Klimatpåverkan och hållbarhet

Det hälsosamma livet med odling i kvarteret genomsyrar projektet och gör det enklare att leva hållbart och nära naturen. Klimatpåverkan och energiprestanda är en självklar del av projekteringen och har mycket hög prioritet. Tanken är att byggnaderna blir plusenergihus och klimatneutrala. Det innebär bland annat att byggnaderna är utformade för låga värmeförlusttal, taken har solceller och smart teknik kommer användas för att minska till exempel energibehovet för varmvatten. Klimatkalkyler görs i tidigt skede för att uppnå låg klimatpåverkan.

Trubaduren 1, Sätra i Västerås.
AIX

Vi har valt att samarbeta med Resona. För dem är att reducera klimatpåverkan en lika naturlig del av beslutsfattandet som pris, byggbarhet och kundnöjdhet. Genom att vi tillsammans engagerar oss i och tar ansvar för hela byggprocessen har projektet mycket bra förutsättningarna att skapa hem, byggnader och ett kvarter med det lilla extra.

Flygbild som visar de tre hustyperna – torghus, kvartershus och radhus, samt de olika gårdsrummen och lilla torget.
Fasadutsnitt radhus. Radhusen har sadeltak klädda med solpaneler och enkel takfot.
Perspektiv kvartershus. På förgårdsmarken finns plats för både cykelparkering pch pop-up bibliotek. Passagen mot gården gestaltas som en vacker plats. Kvartershusen har en sockel i stavspån med väldetaljerade entréer.
Fasadutsnitt Torghus. Entréportar med hög detaljering omgivna av grönska.

Kontaktperson

Jesper Engström

Jesper Engström

Arkitekt SAR/MSA
Partner och Kreativ ledare för Stadsutveckling & Bostäder

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.