Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Terrängvägens Gruppboende
Nytt särskilt boende i Järfälla

Terrängvägens Gruppboende

AIX har projekterat en nybyggnad av ett särskilt boende med 6 lägenheter för äldre människor i behov av särskilt stöd. Huset är beläget på Kärrvägen/Terrängvägen i Jakobsberg, nära till natur, service och allmänna kommunikationer.

Den nya träbyggnaden har placerats bredvid en förskola i ett villaområde och anpassats till den trånga tomten. Arkitekturen speglar den intilliggande bebyggelsen i uttryck och volym. Målet har varit att skapa ett individanpassat, småskaligt och integrerat boende. Träpanelen och den varierande takhöjden ger byggnaden ett lugnt men varierat uttryck.

Trots den begränsade ytan kring byggnaden har grönskan varit ett viktigt inslag och de gemensamma uteplatserna omges av planteringar med träd och häckar som kommer att växa upp inom några år och skapa en omhändertagen utemiljö.

Verksamheten är fördelad på ett plan med 6 lägenheter, gemensamma ytor, personaldel och förråd. På tomten finns även tre p-platser.

I projekteringen har vi haft med både arkitekt, inredningsarkitekt och sakkunnig av tillgänglighet. I denna typ av boende är samspelet mellan dessa yrkesområden centralt för att åstadkomma ett ändamålsenligt och vackert resultat.

Terrängvägens Gruppboende

Interiört har ett fåtal kulörer och material valts för att ge en rofylld miljö med samtida karaktär. Trägolv i ask, träullsabsorbenter och synliga träbjälkar i tak ger inredningsarkitekturen en mjuk framtoning.

Terrängvägens Gruppboende

Lägenheterna och de administrativa rummen har linoleumgolv och våtrummen granitkeramik. Färgskalan är neutral till fördel för den boendes eget möblemang och för verksamhetens inredning.

De gemensamma utrymmena är rymliga och ljusa och bjuder in till samvaro med olika typer av bord och sittplatser, allt självklart anpassat efter rullstol eller andra hjälpmedel.

Huset uppfyller krav på tillgänglighet enligt BBR. Byggnaden är klassad enligt Miljöbyggnad Silver.

Kontaktperson

Klas Eriksson

Arkitekt SAR/MSA
BAS-P

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.