Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Sara Kulturhus
Teaterteknik i Skellefteås nya kulturhus

Sara Kulturhus

AIX har arbetat med Sara Kulturhus som teaterteknisk rådgivare. I uppdraget har vi medverkat kring byggnadens scentekniska lösningar.

Vi har utformat relationen mellan scen och salong och haft ansvar för scenbelysning, infrastruktur för kraft och signal samt förfrågningsunderlag på belysningsutrustning. Vår ljusdesigner har ansvarat för belysningspositioner i salongen – avantscensloger med belysningspositioner bakom öppningsbara luckor och belysningspositioner på balkongframkanter.

Krav från beställaren på gästspelsscenen var att den skulle anpassas för att fungera för ett brett programutbud, exempelvis musikaler, teater, dans, konserter och kongresser. Salongen dimensionerades därför för 1 200 sittplatser som kan utökas till 1 500 platser med hjälp av ståplatser. Detta ställde stora krav på akustik och förutsatte balkonger för att behålla en intim känsla där avståndet till scenen inte blir för stort.

Sara Kulturhus

En viktig uppgift under hela processen var att informera övriga rådgivare om vilka förändringar de teatertekniska installationerna ställer på byggnadens struktur, förändrade krav på de elektriska systemen, ventilation, brand och sprinkler, m.m.

Sara Kulturhus

Vi fungerade ofta som tolk mellan teaterns värld och byggbranschen eftersom det inte är vanligt att tekniska rådgivare har arbetat med projektering av teatrar.

Vi har samarbetat med White som är husets arkitekt. Skellefteå kommun kommer att driva teaterverksamheten tillsammans med Västerbottensteatern.

Kontaktpersoner:

Torsten Nobling

Torsten Nobling

Arkitekt SAR/MSA
Theatre consultant MSTC

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.