Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Stavanger Konserthus
Scenteknik i Stavangers nya konserthus

Stavanger konserthus

Nybyggnad

I september 2012 invigdes Stavangers nya konserthus. Vi projekterade scentekniken och systemen för variabel akustik i konsertsalen Fartein Valen och i flerbrukssalen Zetlitz.

Zetlitz rymmer upp till 1900 åhörare, salen har ett plant golv som kan användas för utställningar, banketter och rockkonserter med stående publik. Platser för sittande publik kan byggas upp av flyttbara teleskopläktare som med hjälp av luftkuddeteknik kan placeras i olika spelplatskonfigurationer.

Stavanger Konserthus
Stavanger Konserthus

Konsertsalen, Fartein Valen

Konsertsalens scen är försedd med lyftpodier för uppbyggnad av olika orkesterkonfigurationer. Med ett höj- och sänkbart tak kan efterklangstiden anpassas till olika akustiska konsertformer.

Pris STC

Byggnaden belönades vid ”International Theatre Engineering and Architect Conference” 2014 med utmärkelsen ”Award for excellence in design of buildings for performance”. Ett pris som instiftats av STC – Society of Theatre Consultants och belönar husets funktionalitet och dess möjligheter att organisera och genomföra föreställningar för samtliga inblandade: artister, tekniker, designers, regissörer och publik.

Arbetet har varit ett samarbete med RATIO Arkitekter i Oslo.

Stavanger USITT

Merit Award

2016 fick AIX pris av USITT Architecture Awards för arbetet som teaterkonsult i Stavanger Konserthus. USITT (United States Institute of Theatre Technology) är en intresseorganisation för teaterarkitekter, teaterkonsulter, scenografer, ljusdesigners och teaterhantverkare. Organisationen har 15 000 medlemmar i USA. 

Stavanger Konserthus
Zetlitz. Foto: AIX.
Stavanger Konserthus
Foajén. Foto: AIX.
Stavanger Konserthus
Zetlitz. Foto: Jiri Havran.
Stavanger Konserthus
Fartein Valen. Foto: AIX.

Kontaktperson

Torsten Nobling

Torsten Nobling

Arkitekt SAR/MSA
Theatre consultant MSTC

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.