Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Spårvägsmuseet koncept gestalta nytt museeum
industrianläggning till levande stadsmiljö

Spårvägsmuseet

AIX har åt Stockholms Spårvägsmuseum och Trafikförvaltningen haft uppdraget att i tidiga skeden gestalta den nya lokalen för Spårvägsmuseet.

Spårvägsmuseet är idag ett av stockholmarnas mest folkkära museer där generation efter generation låtit sig fascineras av spårvagnar, bussar och tåg. Stockholm stad har upplåtit en byggnad i Gasverksområdet i Hjorthagen där vi har haft det spännande uppdraget att i det tidiga skedet utforma koncept och gestalta ett nytt museum i världsklass som ska locka nya såväl som gamla besökare.

En utmaning var att skapa ett dynamiskt möte mellan Spårvägsmuseets unika fordonssamling, byggnadens fascinerande kulturhistoriska lager och berättelsen om Stockholms kollektivtrafikhistoria och framtidsvisioner. Vi arbetade i ett tidigt skede med ett koncept baserat på spårvagnsspåret som tecken för rörelse och resande.

Spårvägsmuseet koncept gestalta nytt museeum

Dialogen mellan gammalt och nytt är ett annat bärande tema, där föreslagna nutida tillägg ska skapa en kontrastverkan i material och form till de historiska lagren. Historia och framtid möts, både i utställningens berättelse och i arkitekturen.

AIX avslutade idéprojektet 2015. PE tog sedan över som generalkonsult i ombyggnadsprojektet. Det nya museet invigdes 2022 och finns i Gasverkets regenerationshus – Hus 9, en storslagen industrikatedral från 1897 ritad av Ferdinand Boberg.

Kontaktperson

Katja Hillström

Katja Hillström

Arkitekt
Partner och Kreativ ledare för Offentliga & kommersiella byggnader och Inredning

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.