Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Pendeltågsuppgång mot Arenastaden

Solna Station

Nybyggnad

Solnas nyaste stadsdel, Arenastaden, har nu fått en ny pendeltågsuppgång. Den nya stationsbyggnaden ansluter till ”Målbron” och gör det enklare att resa med pendeltåg till Arenastadens stora utbud av butiker arbetsplatser, bostäder och framförallt utbudet av stora evenemang.

En vanlig dag har Solna station drygt 7 000 påstigande resenärer. Vid evenemang i Friends Arena är antalet resenärer betydligt högre och den nya byggnaden är dimensionerad för att klara att varje timme låta upp till 24 000 resenärer passera.

En stor utmaning i gestaltningsarbetet var att bygga mellan två av Sveriges mest trafikerade spår utan att stänga av dem. Byggnaden passades dessutom in med millimeterprecision till Trafikverkets bestämmelser om säkerhetsmarginaler eftersom programmet med 4 rulltrappor, en gångtrappa och två hissar egentligen inte får plats mellan spåren. Men genom att bygga stationsbyggnaden på höjden och kraga ut biljetthallens rum över spåren kunde vi vinna det extra utrymme som krävs.

Tålighet, säkerhet och tillgänglighet

Interiört ger detta ett högt, nästan sakralt, rum med tydlig riktning och bra överblick. Tålighet, säkerhet och tillgänglighet har präglat hela projekteringen och produktionen och märks tydligt i det färdiga resultatet och projektet har utformats att uppfylla euronormer beträffande spårtrafik och tillgänglighet. Den övre nivån som ansluter till bågbron rymmer en pressbyrå och service till SL:s resenärer. 

Den nya stationen med dess enkla volymer blir tydlig och passar väl in i spårområdets stora rum. Fasaderna har utformats för att förtydliga dynamiken i rörelsen till och från tågen.

Kontaktperson

Sven Ahlenius

Sven Ahlénius

Arkitekt SAR/MSA
Partner och Kreativ ledare för Offentliga & Kommersiella byggnader och Inredning

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.