Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Solna Simhall
Urban simhall i 3D-fastighet

Solna simhall

Nybyggnad

Den efterlängtade simhallen i Solna är placerad i anslutning till Ulriksdals IP i Ritorp intill tre ishallar och skapar där ett nytt sportcentrum som blir en naturlig mötesplats för motion, aktivitet och idrott.

Byggnaden markerar den östra porten till Arenastaden och ingår i en ny sammanhållen stadsfront mot järnvägen. Simhallen är tydligt exponerad ut mot järnvägen och får härigenom en tydlig närvaro i Solnas nya expansiva stadsdelar kring Arenastaden.

Solna Simhall

Tredimensionell fastighetsbildning

Badet, som är en egen fastighet, är genom en tredimensionell fastighetsbildning, samlokaliserad med ett kontorshus. Bad- och kontorshusbyggnaden utgör en sammanhållen byggnadsvolym. Vi har ritat badhuset och Strategisk Arkitektur kontorshuset som är byggt för Fabege.

Solna Simhall
Foto: Peder Lindbom, AIX

Prisad byggnad

Kombinationen av ett kontorshus och ett bad är ett nytt koncept för hur badanläggningar kan lokaliseras i framtidens täta urbana stadsdelar.

Byggnaden, Kv Poolen, vann Årets Bygge 2023 och var nominerad till MIPIM Future Project Awards 2019.

Projektet föregicks av en lokaliseringsstudie där AIX tillsammans med BOT arkitekter och Ricardo Ortiz utredde olika placeringar för simhallen och möjligheten att inrymma även andra byggnadsprogram i området. Det arbetet låg sedan till grund för den idag förverkligade helhetslösningen. I samband med byggnationen förbättrades gång- och cykelförbindelser vilket bidrar till att länka samman Arenastaden, Frösunda och Ritorp.

Solna Simhall

Simhallen erbjuder simundervisning, motionssim, vattengympa, babysim och rehab. Det finns totalt tio simbanor på 25 meter, en undervisningsbassäng, en flexibel multibassäng med höj- och sänkbar botten, en barnbassäng, bastu och omklädningsrum.

Solna Simhall

Interiört är utformningen av den nya badanläggningen en robust med stora inslag av tegel och trä.

Badet invigdes hösten 2022.

KONTAKTPERSON

Johan Janssen

Johan Janssen

Arkitekt SAR/MSA
Marknadskoordinator – Offentliga & Kommersiella byggnader och Inredning

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.