Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Parkaden
Antikvariskt sakkunnig för blåklassat p-hus

Parkaden

AIX har varit antikvariskt sakkunnig för NK:s parkeringshus Parkaden. Det blåklassade huset har ett högt bevarandevärde vilket ställer höga krav på en försiktig hantering.

NKs parkeringshus Parkaden är det enda bevarade parkeringshuset från den stora cityomvandlingen i Stockholm på 60-talet. P-huset från 1965 ritades av Hans Asplund och är känt för sin speciella fasad med siffror. Med inspiration från parkeringshus i USA utformades Parkaden med “slooping floor”, våningsplanen sluttar uppför så bilisten kör långsamt uppåt och hittar första lediga plats. Utgång sker snabbt via en spiralbana i det nordvästra hörnet.

Parkaden
Peder Lindbom

Fastighetsägaren Hufvudstaden och NK kopplar nu Parkaden tydligare till varuhuset genom förbättrade anslutningar, ny skyltning och NK-butiker i gatuplan. Fasaden rengörs och de kända betongelementen med frilagd ballast av dansk sjösten och marmorkross ska åter bli ljusa. Huset är blåklassat av Stockholm stad, vilket innebär ett högt bevarandevärde och ställer höga krav på en försiktig hantering. Johan Rittsél är anlitad som antikvariskt sakkunnig.

Kontaktperson

Johan Rittsel

Johan Rittsél

Byggnadsantikvarie
Kreativ ledare för Kulturmiljö & Restaurering. Cert. sakkunnig kulturvärden – K

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.