Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
ODEON
Teaterteknisk projektering

ODEON, Odense Musik- og Teaterhus

Nybyggnad

AIX anlitades som teaterkonsult för planeringen av de teatertekniska systemen i samband med projekteringen av Odenses nya musik- och teaterhus i samarbete med byggnadens danska arkitektkontor C.F.Möller.

Byggnaden som invigdes 2017 rymmer ODEON:s stora scen med plats för 1740 sittande åskådare eller upp till 3000 personer med delvis stående publik. Vidare ingår en mindre Konsertsal för Syddansk Musikkonservatorium, en liten scen för Odense Teater samt undervisningssalar för Skuespileuddanelsen Odense. Byggnaden uppfördes av totalentreprenören KPC.

AIX uppdrag har bestått i att planera scen och salong i samarbete med arkitekt och akustiker Anders Gade för att optimera siktförhållanden och produktionsbelysningen. Andra ansvarsområden omfattar projektering av övermaskineriet i samtliga scener. Stora scenen kommer bland annat att utrustas med drygt 40 rår och ett trettiotal punktlyftar. I undermaskineriet i stora salen ingår lyftbord och flyttbara stolsvagnar som gör det möjligt att bygga om scenrummet från en tittskopsteater till en konsertsal eller ett stort rum med plant golv på drygt 1200 kvm som kan användas för utställningar, banketter och mycket annat.

Huset har utrustats med den senaste tekniken för scenmaskineri, produktionsbelysnings- och AV-system för att kunna ta emot operaföreställningar från Det Konglige teatret i Köpenhamn och turnerande världsartister.

Kontaktperson

Torsten Nobling

Torsten Nobling

Arkitekt SAR/MSA
Theatre consultant MSTC

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.