Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Miljöstation Solna
ÅTERVUNNEN ÅTERVINNING VID SOLNA STATION

Miljöstation i Solna

Nybyggnad

Sopor är ju traditionellt sett inte ett område som förknippas med skönhet. Men i takt med att mer och mer avfall ingår i ett större kretslopp så höjs också statusen på det som tidigare betraktats som värdelöst skräp. Därför tycker vi också att det är naturligt att de utrymmen där dessa saker hanteras ges större kärlek och bidrar till att förändra attityden till avfall från något oönskat till en tillgång.

Vid Solna station har vi ritat ett återvinningshus som bistår verksamheterna i den nya norra uppgången. I uppdraget ingick att hitta ett material och byggsätt som skulle kunna motstå klotter, brand och allmän förstörelse på ett bra sätt men ändå ha estetiska kvaliteter. Materialet, återvunnet glaskross är ultimat till en återvinningsstation i denna tuffa miljö intill banvallen med sin stenkross, betong och snabba tåg. De färgade glasväggarna tillät oss att belysa inifrån vilket ger materialet och platsen ett spännande skimmer under dygnets mörka timmar. Något som gör det till ett blänkande smycke intill det mörka spårområdet.

Miljöstation Solna
Foto: Antonius van Arkel

En tryggare plats

Byggnaden placerades intill befintlig hiss till bron. Förutom sin funktion bidrar den lilla byggnaden till en behagligare och tryggare plats för de som använder hissen, med stämningsfull belysning och avskärmning mot höghastighetstågen som rusar förbi bara några meter bredvid.

Miljöstation Solna

Byggnaden är ett komplement till Solna stations norra uppgång som vi ritade 2013 och som senare behövde förstärkas med en extern miljöstation då fler verksamheter ville in i själva stationshuset samt samtidigt förbättra arbetsmiljön för sophämtarna.

Miljöstation Solna

Idén till materialet kom från de brofundament som just byggts längs motorvägen på väg till Arlanda.

Återvunnet glaskross till en återvinningsstation kändes klockrent i denna tuffa miljö intill banvallen med sin stenkross, betong och sina snabba tåg. De färgade glasväggarna tillät oss att belysa inifrån vilket ger materialet och platsen ett spännande skimmer under dygnets mörka timmar.

Kontaktperson

Sven Ahlenius

Sven Ahlénius

Arkitekt SAR/MSA
Partner

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.