Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Kv Fågelbärsträdet
Upprustning av kollektivhus

Kv Fågelbärsträdet

AIX har sedan slutet av 1980-talet kontinuerligt bistått bostadsrättsföreningen Fågelbärsträdet på Kungsholmen i flera olika upprustnings-, ombyggnads- och restaureringsprojekt.

På Kungsholmen i Stockholm ligger Sveriges första kollektivhus ritat av arkitekt Sven Markelius och byggt 1935. Det var bland andra Elise Ottesen-Jensen, Skå-Gustav Jonsson och Markelius själv som drev idéerna där det kollektiva till stor del bestod av gemensamma lösningar för det dagliga arbetet i hemmet med såväl barn som hushållstjänster. I huset fanns sopnedkast, tvättnedkast till tvättstuga med anställd personal, daghem med personal både dag och natt, restaurang med mathissar till alla lägenheterna. Allt detta skulle det göra möjligt för kvinnan i familjen att fortsätta vara yrkesverksam, även sedan familjen utökats med barn.

Huset hade från början 53 små lägenheter och 4 lite större etagelägenheter. 1938 hade föreningen 21 personer anställda för olika servicefunktioner. Numera är många enkelrumslägenheter ihopslagna men fortfarande finns barnstuga och restaurang kvar i huset.

Som Sveriges första bostadshus från funktionalismen blev det byggnadsminne efter den stora restaureringen omkring 1990 som AIX ansvarade för. Det har publicerats i en rad olika sammanhang, både i Sverige och internationellt. AIX har sedan slutet på 1980-talet kontinuerligt bistått bostadsrättsföreningen i flera olika upprustnings-, ombyggnads-och restaureringsprojekt.

Kontaktperson

Odd Fries

Odd Fries

Arkitekt MSA
Marknadskoordinator – Kulturmiljö & Restaurering samt Uppsala

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.