Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Jernhusens huvudkontor i Stockholm
ÅTERBRUKOCHHÅLLBARHETGENOMINNOVATION

Jernhusenshuvudkontor

I början av 2023 fick AIX uppdraget att projektera och samordna återbruket i ombyggnaden av Jernhusens nya huvudkontor. Det som inledningsvis kunde ha varit ett traditionellt ombyggnadsprojekt med höga miljöambitioner utvecklades snabbt till något mer – ett mål sattes om att nå 100% återbruk.

För att möta denna ovanliga målsättning krävdes en ny syn på processer, projektering och dokumentation. Resultatet blev ett innovativt projekt som flyttade gränserna för vad som anses möjligt inom återbruk i byggsektorn.

Jernhusens huvudkontor i Stockholm
Foto: Andrea Ekman

Sommaren 2024 flyttade Jernhusen in i sina nya lokaler med entré från övre hallen i Stockholms centralstation, mitt i deras fastighetsbestånd. Kontoret är beläget i hus C, en långsmal kontorsbyggnad från 1950-talet. Lokalerna rymmer både flexibla arbetsytor och en publik zon för möten, evenemang och showroom.

Jernhusens huvudkontor i Stockholm

Projektet organiserades i två delar där Jernhusen, med separata projektledare, agerade både som hyresvärd och hyresgäst. AIX ansvarade för projektering av bygghandlingar och återbrukssamordning åt hyresvärden, medan Studio Stockholm arbetade med koncept och inredning – även det med återbruk som en central del.

Jernhusens huvudkontor i Stockholm

En viktig faktor i arbetet var att projektets gemensamma mål och beslutsstruktur fastställdes tidigt. I en inledande workshop samlades hela konsultgruppen för att diskutera gränserna för vad som kunde återbrukas. Målet att återbruka ”allt” krävde omfattande tester: armaturer provmonterades, undertak demonterades, strömbrytare och gipsväggar togs ner och sattes upp igen. Flera delar som initialt ifrågasattes visade sig fungera utmärkt att återanvända.

För att tydliggöra projektets omfattning togs en återbruksmatris fram. I den listades allt inventerat material och vad som minst förväntades återbrukas. Återbruket integrerades i handlingarna genom att ersätta begrepp som ”rivning” med ”demontering”. Samtliga discipliner hänvisade till återbruksplanen och beställarens miljöplan.

Klimat- och viktberäkningar gjordes för att bedöma miljöpåverkan och ge underlag för prioriteringar. Det visade sig att akustik och tillgänglighet ofta styr möjligheten till återbruk. Ett exempel var att istället för att uppfylla alla krav i varje enskilt rum, så uppfylldes de i tillräcklig omfattning över hela lokalen – vilket möjliggjorde större återbruk. Även beslutet att acceptera variationer mellan rum, till exempel olika nyanser på strömbrytare eller olika typer av dörrtrycken, ökade mängden material som kunde återanvändas.

Jernhusens huvudkontor i Stockholm
Rekonditionerade och ommålade glaspartier i kontorsdelen.
Jernhusens huvudkontor i Stockholm
I mötesrum med höga ljudkrav hittade vi tillsammans med akustikern en lösning för att bygga ihop två glaspartier på 35 dB som därigenom kunde uppfylla 44 dB
Jernhusens huvudkontor i Stockholm
AIX bidrog till återbruket med dessa glasdörrar, som vi inte behövde längre när vår egen lokal byggdes om samtidigt som projektet pågick.

En mindre del material behövde dock ersättas, som ett nytt entréparti och en brandklassad dörr, på grund av höga funktionskrav. I upphandlingen betonades entreprenörens förmåga att bidra till återbruket. Valet föll på Anders Byggare, som tog ett aktivt ansvar för både demontering och montering, vilket ledde till minimalt svinn – exempelvis för kylbafflar där allt kunde återanvändas.

Projektet klimatberäknades i sin helhet, vilket gav viktig insikt om koldioxidpåverkan från olika komponenter och systemval. Erfarenheterna har redan fått spridning till andra pågående projekt. Genom att utmana det konventionella har Jernhusen, med AIX och övriga samarbetspartners, visat att en hög grad av återbruk är möjlig – med rätt vilja, struktur och kunskap.

2024 kom Jernhusens nya huvudkontor tvåa i Sveriges snyggaste kontor.

Jernhusens huvudkontor i Stockholm
Ihopbyggda glaspartier i mötesrum med höga ljudkrav.
Jernhusens huvudkontor i Stockholm
Belysningsarmaturerna byggdes om med LED. Mycket metall sparades genom detta.
Jernhusens huvudkontor i Stockholm
Det befintliga betongbjälklaget slipades upp. Ballasten i olika kulörer, sprickor och nyansskillnader skapar en vacker patina.

Kontaktpersoner

Karin Löfgren

Karin Löfgren

Ph.D Arkitekt SAR/MSA
Hållbarhetsansvarig

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.