Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Hammarby IP, Kanalplan
ALLSVENSK STANDARD PÅ SÖDER

Hammarby IP – Kanalplan

I april 2018 återinvigdes Hammarby IP, även kallat Kanalplan, efter två års ombyggnation. AIX har ritat den nya fullvärdiga fotbollsstadion som nu åter blivit hemvist åt Hammarby IF:s damlag i allsvenskan.

Målsättningen har varit att skapa en av de finaste och modernaste fotbollsarenorna inom svensk damfotboll. Den nya arenan får totalt 1037 sittplatser fördelade på två fasta läktare, 500 ståplatser ryms på en mobil läktare. En ny tillgänglig entré och hissar finns för de som behöver.

Hammarby IP, Kanalplan
Foto: Antonius van Arkel

– Vi är glada att medverka till Stockholms stads stora satsning på idrott och att Bajens klassiska arena får allsvensk standard. Denna satsning blir ett lyft för hela damfotbollen.

Klas Eriksson, ansvarig arkitekt

Huvudläktaren rymmer omklädningsrum, domarrum, sjukvårdsrum, pressrum, sekretariat, tv-platser, kiosk, toaletter samt balkong för tv-kamera. Fjärrvärme är installerad på huvudläktaren och planen för att möjliggöra träning även vintertid. Dessutom har fotbollsarenan fått ny planbelysning, nytt konstgräs samt en löparbana längs ena långsidan.

Hammarby IP, Kanalplan
Foto: Antonius van Arkel

Stommen är en klassisk limträkonstruktion med pelare och takkonsoler över sittplatserna. Läktartaken, gångbron och ytterväggarna är tillverkade av massivträelement som möjliggör snabbt och lätt montage. Även fasaderna består till större delen av synligt trä för att anknyta till det anrika klubbhuset.

Hammarby IP, Kanalplan
Foto: Peder Lindbom

Kanalplan/Hammarby IP invigdes med pompa och ståt av Gustav V 1915 och har under åren varit en viktig samlingsplats på Södermalm i Stockholm. Här har det främst spelats fotboll, ishockey och bandy, men det har också förekommit friidrott, boxning, dans och till och med speedway under några år på 60-talet.

Ansvarig arkitekt

Klas Eriksson

Arkitekt SAR/MSA
BAS-P

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.