Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Fjätervålen
UTVECKLING AV HÅLLBAR FJÄLLDESTINATION

Fjätervålen

I norra Dalarna, invid Nipfjällets naturreservat, ligger Fjätervålen. Denna småskaliga fjällby ska nu förädlas till en modern fjälldestination med hållbarhet i fokus.

Identitetsskapande arkitektur i ett genomtänkt stadsbyggande är viktiga beståndsdelar i att skapa långsiktiga värden och minimal påverkan på den känsliga fjällmiljön.

Huvudidén för projektet är att göra en tät och naturnära fjällby med ett bilfritt nät av snögator. Det ska vara möjligt att ställa bilen när man anländer för att inte behöva röra den förrän man ska resa hem igen. Detta ger en intensivare upplevelse än vad som är vanligt i fjällsammanhang, liknande den i alpernas byar.

Fjätervålen

Modern träarkitektur

En del i att minimera projektets koldioxidavtryck är att samtliga byggnader projekteras för modern träarkitektur med trästomme. Projektet innefattar en ny hotell- och centrumanläggning med 200 rum, restaurang, butik och spa samt bostäder. Det mesta samlat runt ett centralt torg.

Fjätervålen

I samklang med naturen

Naturreservatet är en av ortens främsta tillgångar. Här finns milsvida marker för vandring, cykling och turåkning. Detta gör att det är viktigt att gå varsamt fram och respektera naturen och de som lever av den. Idre sameby är landets sydligaste och har sina renar på bete i området.

Fjätervålen är en relativt okänd pärla i den svenska fjällvärlden. Men de som hittat dit återvänder gärna och många alpina klubbar använder backarna för träning på alla nivåer.

KONTAKTPERSONER

Katja Hillström

Katja Hillström

Arkitekt
Partner och Kreativ ledare för Offentliga & kommersiella byggnader och Inredning

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.