2014.06.18

Pris till Stavanger konserthus

Stavangers nya konserthus, som invigdes i september 2012, har tilldelats den internationella utmärkelsen ”Award for practical excellence in design of buildings for performance” vilket är teaterkonsultbranschens eget pris för att belöna de bästa byggnaderna för scenkonst.

Priset är instiftat av STC – Society of Theatre Consultants. Juryn består av en från föreningen oberoende grupp personer verksamma inom scenkonstens område såsom journalister, arrangörer och utövare. Prisutdelningen skedde i London den 9 juni i samband med ITEAC, International Theatre Engineering and Architect Conference.

Priset belönar husets funktionalitet och dess möjligheter att organisera och genomföra föreställningar för samtliga inblandade: Artister, tekniker, designers, regissörer och publik. Stavanger konserthus vann före The MAC i Belfast och Theater Speelhuis i Holland. Utöver dessa tre hade 12 andra byggnader från hela världen nominerats i finalen. Däribland den nya operan i Linz, National Theatre i Bahrain, Milton Court i London, Royal Opera i Muscat och Zorlu Centre i Istanbul.

Juryns motivering lydde: ”Det fantastiska Konserthuset som ligger vid havet nära kajerna där kryssningsfartygen lägger till har löst utmaningarna med att både innehålla förstklassiga konsertsalar och samtidigt erbjuda goda arbetsvillkor och en perfekt miljö för artisterna, däribland Stavangers symfoniorkester, som har sitt hem här.”

Projektet genomfördes tillsammans med RATIO Arkitekter i Oslo som har varit husarkitekter. AIX hade ansvaret som teaterkonsult och projekterade också de scen- och teatertekniska systemen.

Foto: Dirk Schoenmacher resp. Jiri Havran