Junibacken, drönarperspektiv. Illustration: AIX.
2018.03.29

Junibacken skapar nya rum för besökare, berättelser och personal

Ett byggstaket dekorerat med figurer ur den nordiska barnboksskatten sveper idag kring delar av Junibacken på Södra Djurgården i Stockholm. Junibacken bygger om och till för att skapa nya rum för såväl personal och besökare som många fler sagoberättelser. AIX är arkitekten bakom tillbyggnaden.

Strandremsan vid Galärvarvet är idag ett av Stockholms käraste gångstråk och ett område fyllt av historia. Platsen var på 1720-talet uppläggningsplats för skärgårdsflottans galärer och ända fram till 1969 militärt område. Det var ett slutet varv mitt staden, en värld långt från dagens sagovärld som med sin dragningskraft är ett av Stockholms mest populära utflyktsmål. Under gestaltningsarbetet har historiska återblickar varit en naturlig och viktig del av processen, då Minsveparhallen (byggd 1942) som Junibacken för snart 30 år flyttade in i, är en unik rest av platsens historia.

Den nya tillbyggnaden byggs som två volymer med olika karaktär och funktion. Där den ena bygger vidare på det befintliga industrihuset, kontrasterar det andra med en egen form. I öster, mot Nordiska Museet, förlängs den befintliga byggnaden med en generell utställningshall för lek, musik, teater och events. Denna tillbyggnad har ett exteriört lågmält uttryck där tak, material och kulörer har anpassats till befintlig byggnad. Tillbyggnaden i söder (mot kajen) inrymmer personalutrymmen, omklädningsrum och ateljéer. Ovanpå tillbyggnadens tak byggs en terrass i söderläge för kalasmingel och besökare, allt med Stockholms storslagna inlopp som utsikt. Denna tillbyggnad är lägre och kontrasterar mot befintlig byggnad både i formspråk och material. Materialen (trä, slamfärg och kopparplåt) är valda med omsorg för sin anknytning till platsens historia och för att de åldras vackert.

”Den södra tillbyggnaden knyter i storlek och materialval an till Djurgårdens långa historia av maritima miljöer och till alla de gamla hamnskjul i trä som funnits här i århundraden, men som under de senaste 100 åren nästan helt försvunnit” berättar Anna Rizzon, arkitekt.

Fasadens trappor och terrass bildar en skulptural form längs kajens strandpromenad. Detaljeringen i fasad framträder tydligare på nära håll, som när man slår sig ned på någon av den södervända träfasadens väggfasta sittbänkar. Träribbor ger liv och en mänsklig skala och fungerar samtidigt som insynsskydd och solavskärmning. Verksamheten är öppen som vanligt under hela byggperioden, vilken beräknas vara klar i slutet av 2018.

”När sedan det Madicken-prydda byggstaketet tas ner kommer känslan av lastkaj i ett av stadens bästa lägen vara som bortblåst och den idag relativt outnyttjade kajpromenaden kan äntligen komma till sin rätt” avslutar Alexia Staaf, arkitekt.