Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

AIX seminarium: Vilken plats har skolan i staden?

Välkommen till det andra seminariet i en serie där AIX och gäster pratar arkitektur, stadsutveckling och kulturmiljö. 

Skolan är en av samhällets viktigaste institutioner men i Stockholms expansiva stadsutveckling blir skolbristen alltmer uppenbar – fram till 2040 behövs 34 000 nya skolplatser. Det har alltid pågått en kamp om den urbana marken för skolor. Vilken position ska en skola ha i våra stadsmiljöer och hur förhåller det sig med skolgårdar. Hur har stadsplanerare hanterat dessa frågor tidigare, vilka lärdomar kan vi dra för dagens utmaningar? Hur ska skolan samverka med sin omgivning? Bör den ha en mångfunktionalitet, vara öppen för fler verksamheter och behov än enbart skolarbete? Vi söker svar tillsammans med Håkan Forsell.

Gästtalare

Håkan Forsell, forskare och nytillträdd professor i historia vid Stockholms universitet, kulturskribent och författare. Gästforskare vid IRS & Center for Metropolitan Studies i Berlin. Håkan har framför allt studerat stadsplanering och bostadspolitik i Sverige och internationellt med fokus på urbaniseringens förhållande till barns och ungdomars livsvillkor och stadsutvecklingens inverkan på pedagogik och kunskapsideal. Tillsammans med Dan Hallemar håller han i den populära podcasten Staden.

I anslutning till seminariet är det vernissagekväll med tema arkitektur och hållbarhet hos vår granne, Galleri Nordenhake.

 

Registrering stängd då eventet redan passerat

Datum:
DEN 19 maj, 2016
Tid:
16.00 - 17.00
Plats:
AIX Arkitekter AB
Hudiksvallsgatan 8, 6 tr
Stockholm,
Övrigt:

Öl/vin/kaffe och macka från 15.30