Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Rekonstruktion i arkitektur och stadsbyggnad – vetenskap eller fiktion?

Välkommen till det fjärde seminariet i en serie där AIX och gäster pratar arkitektur, stadsutveckling och kulturmiljö.

Inom kulturmiljövården har rekonstruktionen alltid varit omdiskuterad. Är det möjligt? Blir det trovärdigt? Vilket är syftet? Ökar kulturvärdet eller minskar det? Frågan är aktuell på alla nivåer, från stadsutveckling och enskilda byggnader till rum och detaljer. Seminariet den 9 mars kretsar kring detta tema med aktuella exempel från Tyskland och Sverige.

Återuppbyggnaden mellan 1993–2005 av Frauenkirch i Dresden blev snabbt föremål för en intensiv diskussion kring rekonstruktion inom arkitektur och stadsbyggnad. Detta kom att färga debatten kring återuppbyggnaden av residensslottet vid Unter den Linden i Berlin och liknande projekt i Frankfurt och Potsdam. I debatten och praktiken råkar metoder och idétraditioner inom kulturmiljövården ofta i konflikt med förväntningar på tematisk enhetlighet och vilka historiska identiteter som restaureras.

Gästtalare
Arkitekt Nilsson Samuelsson arbetar som stadsplanerare vid stadsbyggnadskontoret i Dresden bland annat med återuppbyggnaden av de historiska kvarteren runt Frauenkirche. Med utgångspunkt i sitt praktiska arbete i Dresden, ger Nilsson Samuelsson perspektiv på ett samtida fenomen som öppnar komplexa frågeställningar kring modernitet och utopier samt vad som är målsättningen för byggande och planering.

Mingel och lättare förtäring från 15.30.

Välkommen!

Registrering stängd då eventet redan passerat

Datum:
DEN 9 mars, 2017
Tid:
16.00 - 17.00
Plats:
AIX Arkitekter AB
Hudiksvallsgatan 8, 6 tr
Stockholm,