Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
ResursHUShållning

Att börja om

Steg 5, Att börja om

Vår hållning till arkitektur är att allt vi gör är tillägg och förändringar i det redan byggda, där även nybyggnad utgör tillägg i en befintlig miljö. Det befintliga är en resurs att förvalta och förädla.

Trappan för ResursHUShållning illustrerar vår hållning och omfattar hela spannet från förlängning av en byggnads livslängd till produktion av helt nya. Ju högre upp i trappan åtgärden hamnar, desto mer resurser krävs för att uppfylla åtagandet. Detta förhållningssätt gäller inte enbart byggnader utan även hela stadsstrukturer och utgör därför ett integrerat förhållningssätt i utveckling av nya och befintliga stadsdelar.

AIX hållbarhetsstrategi ligger till grund för alla projekt vi arbetar med. Detta betyder att vi strävar efter att minimera vår miljöpåverkan i samarbete med våra beställare. AIX har alltid arbetat med ombyggnad och restaurering och då behandlat frågor om beständighet, transformation och optimering, naturliga material och ett varsamt omhändertagande av det redan byggda. Dessa tankar och värderingar finns nedärvda i vår företagskultur och är en grund för vårt hållbarhetsarbete även i helt nybyggda projekt.

Steg 5 – Börja om

När behov finns att bygga nytt hjälper vi våra kunder med hållbara tillägg, gärna tillbyggnad eller påbyggnad men även helt nya byggnader. Alltid med tanke på gestaltning för funktionalitet, ekonomi, minimerat klimat- och energiavtryck, förvaltning, långt liv och återbrukbarhet.

Det mest hållbara är att använda sig av de materialresurser som eventuellt redan finns på fastigheten. Vi börjar därför med en inventering av fastighetens egna resurser att bruka i en nybyggnad. Lika viktigt är att placeringen i sig inte driver koldioxidavtrycket. Det är avgörande att röra så lite som möjligt av fastighetens naturvärden, skog och mark, eftersom dessa binder koldioxid och renar vatten. När vi placerar byggnaden söker vi en lösning som spränger så lite som möjligt och vi försöker undvika källarlösningar.

Det är av stösta vikt att inte bygga in giftiga ämnen och produkter och att projektera så att byggdelar lätt kan separeras i framtiden. Detta är något som branschen jobbat intensivt med under mer än ett decennium och som vi har stor erfarenhet av. Detta är alltså en mogen del av utvecklingen inom hållbarhet. Framöver ligger fokus på att nya produkter ska kunna ha en så hög kvalitet att de går att återbruka. Detta är något vi utvärderar när vi bygger nytt.

Parallellt med att gestalta en effektiv och vacker arkitektur, arbetar vi hela tiden med koldioxidsnåla produktval ihop med den ekonomiska kalkylen. Besluten ska resultera i en värdefull byggnad enligt beställarens mål och som har förutsättningar att finnas över en lång tid.

Hållbarhetsmål

AIX anser att våra viktigaste utmaningar är att arbeta för byggsektorns minskning av koldioxidutsläpp för att nå de nivåer som krävs för klimatet, att gestalta byggnader som i sina material och sin planering inte minskar vår biologiska mångfald, att i projekt och planering verka för minskade klyftor i samhället och för ökad social hållbarhet och integration.

Hållbarhetsdialog

AIX största miljöpåverkan sker genom de val vi gör i våra projekt. Vårt främsta fokus ligger därför på att utveckla våra metoder, verktyg och processer för att tillsammans med beställare och samarbetspartners göra kloka val som maximerar varje projekts hållbarhet. Alla projekt har olika förutsättningar men alla har hållbarhetspotential. Vår Hållbarhetsdialog är en strukturerad metod och ett arbetsmoment som vi lägger in i våra projekt för att fånga in alla hållbarhetsaspekter. Genom att föreslå frågeställningar och uppmuntra allas kunskapsbaserade hållbarhetskreativitet belyser vi möjligheter till hållbara mervärden för dig som beställare.

Stadsutveckling och social hållbarhet

Inom hållbar stadsutveckling talar vi om tre olika delar: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Som arkitekter och stadsplanerare vet vi att en stad är mer än bara en fysisk plats; den är framför allt en social arena där livet utspelar sig. Målet är därför att vår stadsutveckling ska bidra till platser som är trygga, inkluderande och främjar sociala möten och lika rättigheter.

De viktigaste tillgångarna för att skapa en levande stadsmiljö är de värden som redan finns, i form av omtyckta platser och byggnader, och i form av verksamheter och engagemang som människor som är knutna till staden har. Därför vill vi involvera verksamhetsutövare, boende och övriga invånare i stadsbyggnadsprocessen. Kunskap om det sociala liv som redan finns ger förutsättningar för att bygga en ny, omtyckt och inkluderande stadsmiljö. Det som är socialt hållbart är ofta ekonomiskt hållbart.

Liksom vid nybyggnation gör vi i stadsutvecklingsprojekt bedömningar och beräkningar kring koldioxidbudget parallellt med beslut om hur gatunät och grönområden planeras. Beslut som påverkar ekologisk hållbarhet får effekter på till exempel biologisk mångfald och luftkvaliteten i stadsdelen.

Träkronan, Linköping

Träkronan, Kv Krigaren

Träkronan ligger intill Stångån och nära centrum i Linköping. Det är ett utåtriktat och inbjudande hus med inspiration från parken och naturen, byggt i trä. Likt trädens lövverk ger de generösa balkongerna med justerbara jalusier huset möjlighet att anpassa sig efter klimatet och byta karaktär på vintern och sommaren. Byggnaden är Svanenmärkt vilket betyder att den är granskad ur ett livcykelperspektiv, ett helhetsgrepp på byggprocessen och byggnaden för att kunna säkerställa en sund boendemiljö och minskad miljöpåverkan.

Kata gård, Varnhem

Kata gård är en utställningslokal och ett väderskydd över Sveriges äldsta kyrkoruin. Överbyggnaden skyddar ruinen, men bildar också ett rum för upplevelse och gestaltning av berättelser om platsen och dess historia. Byggnaden är konstruerad av limträbalkar som bildar en takstol, en liksidig triangel i sitt tvärsnitt. Rummet över grunden ligger öppet för att kunna se murverket från ovan. Längs glasade räckesbröstningar kan man se källare till långhus och kor. Även Katas grav från mitten av 1000-talet kan ses genom det glasade golvet.

ResursHUShållning
Illustration: AIX

ResursHUShållning

Trappan för ResursHUShållning illustrerar vår hållning och omfattar hela spannet från förlängning av en byggnads – eller stadsplans liv till nyproduktion. Ju högre upp i trappan åtgärden hamnar, desto mer resurser krävs för att uppfylla åtagandet.

Kontaktpersoner

Karin Löfgren

Karin Löfgren

Ph.D Arkitekt SAR/MSA
Hållbarhetsansvarig

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.