Hållbarhetshuset, ABE-huset
2020.10.19

ABE-skolan i final till Årets Miljöbyggnad

ABE-skolan, även kallat Hållbarhetshuset, på KTH Campus i Stockholm är nominerat till Årets Miljöbyggnad av Sweden Green Building Council.

Högst upp på Osquars Backe, alldeles intill Erik Lallerstedts äldre campusbyggnader, står sedan några år tillbaka en ny byggnad i fem våningar. Den lätt diamantformade byggnadsvolymen passar väl in bland de närliggande byggnaderna, såväl de äldre som de senare byggda husen. Byggnaden innehåller flexibla kontorslokaler med en särskilt flexibel bottenvåning för speciella evenemang. På det gröna taket finns solceller och byggnaden är klassificerad Miljöbyggnad Guld. Bland hyresgästerna finns bland andra KTH SEED – institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, varför byggnaden i folkmun numera kallas Hållbarhetshuset.

Vi är mycket stolta över finalplatsen och håller tummarna för vinst den 11 november då tävlingen avgörs.

Om priset:
Utmärkelserna i tävlingens sex kategorier delas ut årligen av Sweden Green Building Council (SGBC) för att premiera och uppmärksamma projekt och personer som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande. Bygg- och fastighetssektorn står inför extremt stora utmaningar. 2045 ska Sverige vara klimatneutralt och för att nå dit behöver hela sektorn radikalt reducera sin klimatpåverkan samt arbeta innovativt med hållbarhetsfrågor. Ett viktigt verktyg i detta arbete är certifieringar. För att premiera de aktörer som leder utvecklingen mot en grön omställning delar SGBC årligen ut den prestigefyllda utmärkelsen Sweden Green Building Award.