Minskat avfall i byggsektorn genom återbruk och kloka materialval

EU har regler för hur avfall ska hanteras och minskas, både nationellt och inom enskilda byggprojekt. Trots detta är vi långt ifrån målet. Vi menar att en del av problemet ligger i dagens direktiv, som främst fokuserar på hur avfall ska omhändertas snarare än hur det kan undvikas.
För att nå uppsatta miljömål och verkligen göra skillnad måste vi arbeta proaktivt och i mesta möjliga mån förhindra att avfall uppstår från början. Detta kan vi uppnå genom att välja byggmaterial och metoder som möjliggör återanvändning av byggdelar och inredning, samt genom att prioritera reparation och ombyggnation framför nyproduktion.
– Som arkitekter har vi ett stort ansvar att gestalta byggnader och ombyggnader utifrån optimering kring undvikande av avfall. Det är vår plikt att projektera byggnader och ombyggnationer som prioriterar avfallsminimering genom val av återvinningsbara material och metoder för reparation och ombyggnad, säger Karin Löfgren, hållbarhetsansvarig på AIX.
Idag används ofta den formella rubriken ”Avfall, återbruk och källsortering” i bland annat miljöplaner. Vi vill i styrande handlingar komplettera med krav på: ”Cirkuläritet – bevarande, reparation och återbruk”. I många miljöplaner och i upphandlingsföreskrifter finns ”avfallstrappan” som en styrande princip för hur avfall skall hanteras. Denna måste självklart finnas kvar, men vi har kompletterat den med att först tala om ResursHUShållning, vilken beskrivs genom fem steg. I vilken ordning stegen används beror på vilket slutresultat en uppdragsgivare önskar. Även om vi vill minimera att bygga nytt och hellre undersöka om det är möjligt att återbruka en byggnad så kan det ibland vara bättre att bygga lite nytt – för att komma åt större effektivitet och bättre arbetsmiljö och flexibilitet i det som bevaras.
– AIX största miljöpåverkan sker genom de val vi gör i våra projekt. Det praktiska arbetet med att gestalta hållbar vacker arkitektur inom rätt ekonomisk ram är vårt viktigaste mål, fortsätter Karin Löfgren.
Cirkularitet förutsätter giftfria material
En grundläggande förutsättning för möjligheterna att kunna återvinna eller återanvända det byggmaterial som blir över efter en byggnation eller ombyggnation är att materialet inte innehåller gifter. Det är även nödvändigt att vi håller oss uppdaterade om vilka gränsvärden och material vi kan föreslå vid nybyggnad. Dels för att det vi bygger nytt ska gå att använda vidare i framtiden, men lika viktigt är att vi är säkra på att våra byggnader är hälsosamma att vistas i. AIX bevakar särskilt vad som sker inom detta område då de miljöcertifieringar våra uppdragsgivare ofta önskar, ställer högre krav än lagkrav kring gifter och skadliga material.