Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
AIX tävlar

Rödfärgspriset

Rödfärgspriset, Sundborn, Kvarnängen

Sundborn är en klassisk bygd i Dalarna och Kvarnängen ligger bara ett par hundra meter ifrån Carl Larssons kända gård. Nu kan projektet vinna Rödfärgspriset 2024!

Sundborn omfattas av en djupgående kulturmiljöanalys där starka rekommendationer uttrycks gällande tillkommande bebyggelses gestaltning. Detta innebar kort uttryckt en träfasad målad i falu rödfärg. Gestaltningen av fasader och detaljer har gjorts med tanke på ljusets växlingar över dygnet och över årstiderna. Trämaterialet har tillfört taktilitet och relief som fångar ljuset och var än ögat sveper bland husen skiftar motiven och perspektiven mellan träfasaderna. Vi ville att husets detaljomsorg skulle synas och kännas. Alla paneler och plank är spikade på plats medan det bakomvarande är levererat med industriell precision som element. Hela projektet är ett exempel på hantverk på plats och hantverk i elementverkstaden. Variationen och kvaliteten tror vi kan tillföra glädje till de boende både i hyreshusen och till de boende i Sundborn.

Beställaren Kopparstaden har höga ambitioner gällande träbyggnation och låg klimatbelastning. Detta innebar att projektet utfördes med bärande och stabiliserande trästomme och bjälklag av korslimmat trä, träreglar, takstol i trä samt innerväggar utan ljudkrav med träreglar. Ytterväggen utfördes med träpanel och träfiberisolering.

Sundborn, Kvarnängen

Publikpriset

Kvarnängen, Sundborn presenteras på Rödfärgsprisets hemsida där alla nu har möjlighet att rösta på de nominerade i kategorin Publikpriset. Vinnarna offentliggörs vid prisutdelningen under hösten 2024.

Om Rödfärgspriset

Rödfärgspriset instiftades av Falu Rödfärg 2002 och belönar nyskapande, modern arkitektur där trä och slamfärg har en framträdande roll för helheten. Vartannat år lyfter tävlingen fram spännande möten mellan det nya och gamla.

Kontaktperson

Karin Löfgren

Karin Löfgren

Ph.D Arkitekt SAR/MSA
Hållbarhetsansvarig

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.