Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Nya bostäder i Hägersten

Dags för inflyttning i Kv Brandstegen 1

Kv Brandstegen, Boston

Ett nytt flerbostadshus har tagit form i Hägersten mitt emellan två av södra Stockholms mest populära närförorter, Aspudden och Midsommarkransen. Nu börjar inflyttningen i Besqabs nya tegelhus som de kallar för Boston.

Huset är en lamell med tre trapphus som genom vinkelförändringar följer Tellusborgvägens nya, svängda dragning. Det ger tegelfasaden en naturlig variation i takt med att ljuset vandrar under dagen och olika skuggningar vid olika tider på dygnet.

– Genom ett roligt arbete tillsammans med Besqab och kommunen lyckades vi få till ett hus på en plats som egentligen inte fanns. Den knixande lamellen gör att huset upplevs mindre. Tillsammans med den livliga taksiluetten ger det huset en alldeles egen karaktär. Tegelfasadens bearbetning anknyter till traditionen i området och bidrar till känslan av en slags tidlös arkitektur, säger Mikael Uppling som är ansvarig arkitekt på AIX.

Kv Branstegen, Boston

Flerbostadshusen innehåller totalt 47 lägenheter i varierande storlekar. Genom att huset vinklar sig längs gatan får en del rum oregelbunden form. Takets variation gör att några av lägenheterna på översta våningen blir någonting utöver det vanliga genom att de får ökad rumshöjd, ibland över 4 meter. De mindre lägenheterna ligger mot gården och de på entréplan har stora uteplatser, invid en gårdsyta som är gemensam för alla grannar.

Karl Kolb, projektledare på Besqab, är entusiastisk. – Äntligen är vi nära målgång. Efter en ovanligt krokig process med fastighetsbildningen är det otroligt tillfredsställande att se huset stå på plats. Extra givande också att det sticker ut, att det är lite annorlunda. Vi på Besqab är stolta över resultatet.

Läget i korsningen mellan Tellusborgsvägen och Bäckvägen, två av Hägerstens huvudgator och mittemot Midsommarkransens nya skola, innebär att många passerar eller befinner sig på platsen. Vid Bostens västra gavel bildas ett litet torg och här finns två mindre butikslokaler.

– Tellusborgsvägen har fått en ny fond och ett tydligare gaturum. Vi tycker att man kan påstå att huset bidrar till att befolka gatan och ge ett rikare stadsliv på platsen, avslutar Mikael Uppling.

Kontaktperson

Mikael Uppling

Mikael Uppling

Arkitekt SAR/MSA
Partner

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.