Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Festivaldags!

AIX på Open House

På fredag den 29 september till söndag den 1 oktober är det dags för Open House – en helg där allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av unika och spännande byggnader och platser i Stockholm. Där kommer du bland annat kunna besöka Solna simhall och få en guidad visning av arkitekten bakom.

Det nya badhuset invigdes hösten 2022 och är placerat i anslutning till Ulriksdals IP i Solna. Simhallen är tydligt exponerad ut mot järnvägen och får härigenom en tydlig närvaro i Solnas nya expansiva stadsdelar kring Arenastaden. Badet är genom en tredimensionell fastighetsbildning samlokaliserad med ett kontorshus där bad- och kontorshusbyggnaden alltså utgör en sammanhållen byggnadsvolym. Kombinationen av ett kontorshus och ett bad är ett nytt koncept för hur badanläggningar kan lokaliseras i framtidens täta urbana stadsdelar. Byggnaden som helhet var nominerad till MIPIM Future Project Awards 2019.

Johan Janssen och Martin Orrskog som är arkitekterna för simhallen visar och berättar om projektet på lördag den 30/9 kl. 13.00 samt söndag den 1/10 kl. 13.00. Vi samlas vid entrén och får en rundvandring i och (om vädret tillåter) utanför byggnaden. Varmt välkommen!

Kungliga vänthallen

Kungliga väntsalen

Även Kungliga Väntsalen på Stockholms centralstation är ett av AIX projekt som kommer att visas på Open House. Det blir en guidad visning med Jernhusen som värd där vår byggnadsantikvarie Johan Rittsél är med och berättar om väntsalen, dess historia och roll på Stockholms Centralstation genom tiderna.

Läs mer under relaterade länkar nedan.

Om Open House

Open House Stockholm syftar till att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. Festivalen är gratis och öppen för alla. Open House Stockholm är en del av det globala nätverket Open House Worldwide som grundades i London 1992 av Victoria Thornton. Hennes vision var att riva barriärerna mellan arkitektkåren och allmänheten. Därför bjöd hon in Londons invånare till öppet hus där de fick chansen att uppleva hur arkitektur utvecklar staden. Sedan dess har festivalen etablerats i 56 storstäder över hela världen, och lockar över 1 miljon besökare varje år.

KONTAKTPERSONER

Johan Janssen

Johan Janssen

Arkitekt SAR/MSA
Marknadskoordinator – Offentliga & Kommersiella byggnader och Inredning

Johan Rittsel

Johan Rittsél

Byggnadsantikvarie
Kreativ ledare för Kulturmiljö & Restaurering. Cert. sakkunnig kulturvärden – K

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.