Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
AIX på vift

Kata gård på utställning i Spanien

Centro-Cultural-del-Born_-Barcelona

I somras invigdes vandringsutställningen “The shelter of the ruins” i Barcelona, Spanien. Kata gård av AIX visas upp som ett av de internationella projekt som finns representerade.

Vandringsutställningen är tillägnad ett urval av samtida ingrepp på arkeologiska platser runt om i världen i syfte att skydda och förbättra ruiner samt underlätta tolkningen av dem. Utställningen invigdes på Centro Cultural del Born i Barcelona i juni 2023.

Vi är väldigt stolta att vårt projekt Kata Gård finns representerad på utställningen. Ruinen som ligger intill Varnhems klosterkyrka är lämningar av Sveriges äldsta kristna kyrkorum. Byggnaden över ruinen är konstruerad av limträbalkar som bildar en liksidig triangel i sitt tvärsnitt.

Rummet över grunden ligger öppet för att kunna se murverket från ovan. Längs glasade räckesbröstningar kan man se källare till långhus och kor. Även Katas grav från mitten av 1000-talet kan ses genom det glasade golvet. Kata heter kvinnan som styrde gården och lät bygga kyrkan, varför platsen fått namnet Kata gård.

I september går utställningen vidare till National Roman Art Museum i Mérida och runt jul till Medina Azahara i Córdoba för att sedan fortsätta till flera museer och kulturcenter runtom i Spanien.

Foto: Tocho

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.