Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Intervju

Vad händer på Uppsalakontoret?

Under 2022 startade en ny era för AIX då vi öppnade ett kontor i Uppsala. Planerna hade funnits länge och förverkligades äntligen i början av året.

Vi har varit aktiva på Uppsalamarknaden i över 10 års tid och har genomfört ett stort antal projekt under åren. Den lokala närvaron är viktig och vårt nya kontor ger en bra utgångspunkt för att vidga vårt aktionsområde norrut. Vi har pratat med Sofia Smedegård som är kontorsansvarig och kreativ ledare för AIX i Uppsala och Sara Eldrot som är marknadskoordinator.

Hej Sofia, kan du berätta lite om vad som händer just nu?

– Vi är inne i en spännande fas, Uppsala har en fortsatt stark tillväxt och är en fantastisk region att verka i. Nuvarande utveckling i konjunkturen och klimatutmaningarna sporrar oss till nya lösningar där vår breda kompetens behövs för att utveckla hållbara lösningar. Vi sitter i flera intressanta projekt i regionen och jobbar med utbildningslokaler, stadbyggnadsprojekt, privatbostäder, flerfamiljshus och kontor. Så vi har fullt upp på kontoret, och vi vill gärna bli fler. Vi har flyttat in i en historisk byggnad mitt i Uppsala som speglar vår kreativa arbetsmiljö.

Är det bara projekt i Uppsala som kontoret riktar in sig på?

– AIX är verksamt i hela landet och har även internationella samarbeten. Uppsalakontoret är en konsekvens av vår mångåriga närvaro i stan och vi kommer att verka som en extra generator i framför allt Uppsalaregionen, men även i Gävleborgs och Västmanlands län. Med vår lokaletablering och djupa kännedom om platsen vill vi vara en aktiv och kreativ aktör i Uppsala stad och region.

Hej Sara, kan du berätta lite om planer och tankar inför nästa år?

– Nästa år ser vi fram emot att ta ännu fler kliv för att stärka samarbeten kring hållbarhet. Att vi nyligen gick med i Uppsala klimatprotokoll var ett sådant viktigt steg. Vi tror på optimism, handlingskraft och kreativitet som motor i utvecklingen framåt där även dialog och samverkan mellan olika aktörer är avgörande. Det ska också bli spännande att fortsätta samtala om detta utifrån AIX initiering av begreppet ResursHUShållning där målet är att resultatet av en åtgärd alltid skall utföras med så låg förbrukning av resurser som möjligt. Som Sofia också nämnde så vill vi gärna bli fler och söker engagerade och kreativa medarbetare som vill utvecklas tillsammans med oss. Det ska bli spännande!

Har du något drömprojekt?

– Uppsala har ett starkt kulturliv och ett drömprojekt vore att få utveckla en byggnad som speglar just det – på ett hållbart och formstarkt sätt. I en nästan tusenårig stad finns alltid så mycket att jobba vidare med, så många lager och tidsepoker. Med vår kunskap om det redan byggda vill vi skapa framtida arkitektur som fångar och belyser stadens styrkor, historia och framtid.

Kontaktpersoner

Sofia Smedegård

Arkitekt SAR/MSA
Kontorsansvarig Uppsala. Sakkunnig av tillgänglighet – TIL 2

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.