Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Intervju

Samtal om återbruk

Samtal om återbruk

Vår hållning till arkitektur är att allt vi gör utgör tillägg och förändringar av det redan byggda, där även nybyggnad är tillägg till en befintlig miljö. Det befintliga är en resurs att förvalta och förädla.

Återbruk och återanvändning av fastigheter och byggdelar är inget nytt fenomen. Det mesta inom fastighetsutveckling har dock varit fokuserat på nyproduktion. Men framåt blir återbruk mer och mer aktuellt som det effektivaste sättet att minska klimatavtrycket. Det ställer krav på de olika aktörerna men även på regelverk och på hela produktionskedjan. Vad ska till för att få det här att fungera i stor skala?

Här om veckan deltog vår vd Erik Torvén tillsammans med Anna Denell från Vasakronan i ett samtal om återbruk och återanvändning av fastigheter. Se filmen från Realplay genom att klicka på bilden.

Ett litet tillägg kanske kan göra att en hel byggnad går att återbruka. Även i en stadsdel kan man tänka sig att man utvecklar stadsdelen med en ny byggnad så att hela stadsdelen går att använda på ett nytt sätt. Det viktiga när man vidgar begreppet återbruk är att hela tiden tänka i de termerna – att få minsta möjliga avtryck och mesta möjliga effekt.

Erik Torvén, vd AIX

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna!

Karin Löfgren

Karin Löfgren

Ph.D Arkitekt SAR/MSA
Hållbarhets- och Träbyggnadsstrateg

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.