Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
2022.02.23

S:t Julianpriset till Järvabadet

Järvabadet har vunnit S:t Julianpriset, Stockholms stads pris för att belöna arbete som görs för att inkludera människor med funktionsnedsättning i samhället.

Utomhusbadet vann i kategorin Fysisk tillgänglighet för att ha skapat fungerande lösningar och en fysiskt tillgänglig och inkluderande anläggning som alla kan besöka och använda, både personer med och utan funktionsnedsättning.

Jätteroligt att badet vann pris! Mycket arbete lades ner för att skapa full tillgänglighet under planeringsskedet och projekteringsskedet. Sedan även senare ute på plats med alla inspektioner och besiktningar som gjort badet till det som det är idag. Skönt att hårt arbete lönar sig, säger Pye Seaton som är projektledare på Fastighetskontoret.

Järvabadet, som stod klart sommaren 2020, ligger intill Eggeby gård och har ritats på uppdrag av Stockholms stad. Även landskapsarkitekturen som skapats av Land Arkitektur har varit en viktig pusselbit för det lyckade slutresultatet. Badet innehåller två övningsbassänger, en simbassäng samt en barnplaskdel. Utöver detta finns omklädningsrum, lokaler för personal, teknikbyggnader och en kiosk.

Att jämka vacker arkitektur med full tillgänglighet kan många gånger vara en utmaning och det är därför extra roligt att få detta pris som en bekräftelse på det gedigna arbete som lagts ned redan från början. Det har dessutom varit väldigt roligt att få arbeta med just ett utomhusbad där folk i alla åldrar och med alla bakgrunder är välkomna. Att genom full tillgänglighet värna och inkludera barn med funktionsnedsättning har varit min ledstjärna genom hela projektet, säger Anne Lagerheim som är arkitekt på AIX och sakkunnig av tillgänglighet för Järvabadet.

Järvafältet är ett kulturreservat varför det varit angeläget att skapa en arkitektur som i skala och form på ett naturligt sätt inordnar sig i miljön. Samtidigt ville vi skapa en byggnad av mer offentlig karaktär som tydligt urskiljer sig från omgivande gårdsbebyggelse i fråga om bland annat materialitet.

Anne Lagerheim

Anne Lagerheim

Arkitekt SAR/MSA
Resurssamordnare och projektstöd, Sakkunnig av tillgänglighet – TIL 2

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.