Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
22.01.19

Inflyttning pågår i Järfällas nya LSS-boende

Terrängvägens Gruppboende

Nu är Järfällas första LSS-boende för äldre invigt och de boende har börjat flytta in. De som ska bo här har gått i pension vilket ställer höga krav på verksamheten. Här är en meningsfull fritid, delaktighet i samhället och social samvaro i fokus. Vi har ritat den nya träbyggnaden som har närhet till natur, service och allmänna kommunikationer.

Gruppbostaden drivs i egen regi och har sex lägenheter med eget kök samt gemensamma ytor och personaldel. Målet har varit att skapa ett individanpassat, småskaligt och integrerat boende. De ljusa naturmaterialen och den varierande takhöjden ger byggnaden rofylld stämning och en harmonisk helhet i en tillgänglig miljö anpassad efter rullstol och andra hjälpmedel.

– Jag är mycket stolt över vår nya gruppbostad. Det är verkligen ett modernt boende som nu står färdigt för att möta järfällabornas behov, sa Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden i Järfälla under invigningen.

Den nya träbyggnadens arkitektur speglar den intilliggande bebyggelsen i uttryck och volym. Byggnaden har placerats bredvid en förskola i ett villaområde och anpassats till den trånga tomten. Trots den begränsade ytan kring byggnaden har grönskan varit ett viktigt inslag och de gemensamma uteplatserna omges av planteringar med träd och häckar som kommer att växa upp inom några år och skapa en omhändertagen utemiljö.

– Här fick den byggbara ytan på tomten verkligen knådas mot verksamhetens program. Husets olika delar har gett fina taklösningar med en böljande takfot som håller ner fasadernas höjd, säger Klas Eriksson, ansvarig arkitekt.

Interiört har ett fåtal kulörer och material valts för att ge harmoniska rum med samtida karaktär. Trägolv i ask, träullsabsorbenter och synliga träbjälkar i tak ger en trivsam känsla. Färgskalan är nedtonad till fördel för den boendes eget möblemang och för verksamhetens inredning.

Byggnaden är klassad enligt Miljöbyggnad Silver vilket innebär att byggnadens miljöprestanda granskats av tredje part och i detta fall presterar en bra bit över de satta grundvärdena för certifiering.

KONTAKTPERSON

Klas Eriksson

Klas Eriksson

Arkitekt SAR/MSA
BAS-P

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.