Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
2021.09.28

Gnistan nominerad till Årets Fasad

Gnistan 2

Vi är en av tre nominerade till Årets Fasad 2021 för restaureringen av fasaderna på Gnistan 2, ett hörnhus från förra sekelskiftet på Östermalm i Stockholm.

Gnistan 2 är ett vackert och tidstypiskt hörnhus i nyrenässansstil av Johan Laurentz, uppfört 1889. Bottenvåningen förenklades och huset moderniserades på 1930-talet av Holger Blom.

Fasaderna andas förra sekelskiftets gryende materialromantiska ideal med sitt synliga hårdbrända röda tegel, putsen som omfamnar och den rika stuckornamenteringens hela bibliotek av stilelement som ger fasaden rytm och karaktär.

När AIX fick uppdraget var fasaderna i stort behov av lagning och rengöring. Tegel och fogar var frostskadade, puts och stuck vittrade, socklar, plåt och smide behövde ses över och fönstren målas.

Restaureringen har genomförts med mycket hög ambition och nivå på material, hantverkskunnande och utförande. Målsättningen har varit att vårda och lyfta fram fasadernas kvaliteter och förstärka dess historia, uttryck och form.

Gnistan 2
Foto: Peder Lindbom

Ambitionen som genomsyrat projektet har varit att hushålla med det vi har, att inte laga det som inte är trasigt. De traditionella, beprövade och långsiktigt hållbara metoder och produkter vi använt kommer låta fasaden åldras vackert och med värdighet.

Beställare/byggherre/fastighetsägare: Maria Blom och Jonas Blom
Arkitekt: AIX Arkitekter – Anders Scherman och Anna Rizzon
Entreprenör: Puts & Tegel
Puts, murning och tegelbyte: Puts & Tegel
Stuckatör: StuckBema AB
Linoljefärgsmålning och fönsterrenovering: Stockholms Fönsterrenovering AB
Plåtslagare, i egen entreprenad: Veckholms plåt

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.