Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Arkitektur för alla

AIX på Open House

AIX på OH!

Den 1-3 oktober är det dags för Open House – en festival där allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av unika och spännande byggnader och platser i Stockholm. Du kommer bland annat kunna besöka en handfull fina AIX-projekt och prata med några av våra duktiga arkitekter.

Open House Stockholm syftar till att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. Festivalen är gratis och öppen för alla. En viktig funktion tycker vi och är därför även sponsor till evenemanget.

Vi är glada att ha flera projekt som visas upp under festivalen!

Folkoperan på Open House

Folkoperan återinvigdes 2020 efter en längre tids ombyggnad. Under festivalen ger Ethem Erdogan en guidad visning med fokus på omgestaltningen och moderniseringen av salongen. Han kommer att berätta om den inspirerande utmaningen att föra vidare Folkoperans punkiga tradition in i samtiden med anpassning till moderna önskemål och krav. Han kommer även att tala om de historiska lager som finns i byggnaden, mer eller mindre dolda.

Gustaf Vasa kyrka

Gustaf Vasa kyrka på Open House

Under 2016 och 2017 var Gustaf Vasa kyrka Stockholms största kyrkorenoveringsprojekt sedan återuppbyggnaden av Katarina kyrka på 1990-talet. Kyrkan renoverades och byggdes om både in- och utvändigt för att möta församlingens nuvarande och framtida behov. Under festivalen ger Mona Lantzourakis en guidad visning med fokus på renoveringen, moderniseringen och de samtida tillägg som gjorts i och kring kyrksalen. Ombyggnaden fick St Julianpriset som är Stockholms stads pris för att belöna arbete som görs för att inkludera människor med funktionsnedsättning i samhället.

Kabelverket, Älvsjöstaden
Illustration: TMRW

Kv Kabelverket på Open House

Sedan 2015 har den nya stadsdelen Kabelverket i Ävsjöstaden tagit form. En stadsplan och gestaltning som i stora delar påverkats av de befintliga gamla industribyggnaderna, dess placering och estetik. Målet har varit att skapa en välkomnande stadsdel med nya offentliga rum både för boende och besökare. Följ med på en visning där Jesper Engström tillsammans med representant från både byggherre och fastighetsägare berättar om resan från vision till förverkligande.

Järvabadet

Järvabadet på Open House

Förra året invigdes utomhusbadet Järvabadet på Järvafältet. Eftersom Järvafältet är ett kulturreservat har stor vikt lagts på att skapa en arkitektur som i skala och form på ett naturligt sätt inordnar sig i miljön. Badet visas av Stockholms stad.

Kungliga väntsalen på Open House

Kungliga Väntsalen på Stockholms centralstation. Guidad visning med Jernhusen och där vår byggnadsantikvarie Johan Rittsél är med och berättar om väntsalen, dess historia och roll på Stockholms Centralstation genom tiderna.

Välkommen!

KONTAKTPERSONER

Error rendering.

Kabelverket

Jesper Engström

Jesper Engström

Arkitekt SAR/MSA
Partner och Kreativ ledare för Stadsutveckling & Bostäder

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.